onsdag 10. november 2021

Bøker for de under 18 (cirka) i oktober


Outland, 2021
Rakkan vol. 1 er noe så nytt som en norsk mangaantologi! Det er artig. Når det er sagt, varierer kvaliteten på tegningene og originaliteten i historiene en del.
I tillegg var det litt forvirrende at det også finnes en Rakkan vol. 0, så her fikk vi fortsettelsen på noen tidligere fortellinger (men også noen selvstendige). Og så fortsetter det selvfølgelig i Rakkan vol. 2!

---

Gyldendal, 2021

Freaks
 av Jan Tore Noreng er første bok i en ny serie for ungdom (Gutta). Disse skal være lettleste og actionfylte. Det syns jeg nok at Noreng klarer. Han har skrevet medrivende bøker for gutter før, som #alfahann. Bok 2 i Gutta-serien kommer til våren.

Freaks sliter hovedpersonen vår med å få venner på et nytt sted og blir tatt inn under vingene til det som viser seg å være en kristen sekt. Lederne i sekten driver med torturmetoder mot homofile, og Mikkel må prøve å stoppe dem. 

Cappelen Damm,
2021
Homoterapi er et aktuelt tema i Norge og foregår i noen menigheter i ulike former. Men hvor sannsynlig er det at det fins kristne grupper i landet vårt som driver med vanntortur som "terapi"? Vil unge lesere skjønne at dette er et ekstremt tilfelle? 
Jeg har selv bedehusbakgrunn (men er ikketroende) og er opptatt av at problemer i kristne miljøer ikke skal skyves under teppet, men også at de ikke skal blåses opp til det urealistiske med fare for fremmedgjøring av en større gruppe. Så: litt skeptisk til denne boka.  

---

Bakgårdshund av Magnus Buen Halvorsen tar for seg noe mer allment: den litt hodeløse jakten etter likes på sosiale medier, men med terror og krigserfaringer som en ekstra vri.
Gjengen til fortelleren Balal har gjort noe ekstremt i jakten på flere følgere på YouTube. Terror-pranken får direkte følger for familien til Bilal; moren er tilfeldigvis på T-banen når det skjer og blir livredd, faren blir enda mer ekstrem i forsøkene sine på å beskytte familien. Men samtidig kjenner Bilal på et ansvar for kompisene og at de ikke skal bli avslørt. Hva skal han gjøre? 
Og hvorfor er egentlig faren så rar? 

---

Cappelen Damm, 2021

Dans!
 av Haddy Njie og Christoffer Grav er ei nydelig, lettlest fortelling om Binto, som elsker å danse. Hun danser bare litt annerledes enn de andre jentene i klassen. Hun lever dansen. Er det bra nok? Også for de hun aller mest vil at skal se henne? 

---

Og så kom julestemninga med J.K. Rowlings nyeste fortelling Julegrisen.
Cappelen Damm, 2021

Instagram har jeg notert: 
"Ei søt og litt mørk fortelling om gutten Jack som fortvilet men modig leter etter kosegrisen sin i De forsvunnes land. I starten fløt ikke språket helt som det skulle, det kan være oversettelsen. Men etter hvert tok bare eventyret over. Kan bli en ny klassiker. Blanding av Toy Story, Polarekspressen og Innsiden ut? Men også noe for seg selv. Til og med litt samfunnskritikk, som forfatteren er så kjent for."


Ingen kommentarer: