mandag 14. juni 2021

Baksjå april (del 3): barnebøker

Det er på tide å få klemt ut noen ord om barnebøkene jeg leste i april!
Det skjer mye spennende i det norske tegneserieuniverset, så jeg starter med den sjangeren.

Tegneserier

Egmont, 2021

Hemmeligheten
av H.L. Phoenix (serien Arkin, lysets vokter) er en debutant-tegneserie. Veldig flott visuelt sett, 3D-effekt på sidene. Spennende, film-aktig med vinkler og zooming inn/ ut. Steds- og kulturnøytral (kanskje litt amerikansk?) og helt klart myntet på et internasjonalt publikum. 

I denne boka møter vi Arkin, som kan minne litt om hovedpersonen i Michelle Tolos Spøkelsesvenn. En ensom fyr som sliter med å finne seg til rette - men som her velger å stå opp for andre som blir plaget, med fare for egen helse. Nettopp derfor blir han vurdert som en godt menneske av en mystisk skikkelse jeg ikke skal røpe noe om. 

Det er et budskap i denne fortellinga; det handler om å tro på at en kan bli noe mer, tro på magien. Det blir til dels litt for fluffy og Disney-aktig for voksne meg. Når det er sagt, er jeg sikker på at noen vil finne styrke i denne boka - som tegneren selv gjorde i prosessen med boka. 

Fenrisulven av Odin Helgheim (Ragnarok 1) er starten på en spennings-tegneserie med handling fra

Egmont, 2020

vikingtida, men visuelt inspirert av japansk tegnestil (og klesstil?). En ung høvdingesønn, Ubbe må ta ansvar og møte fare i altfor ung alder, i samarbeid med en sjamandatter. De finner en ravn - Loke i dyreham - som forteller dem at den overnaturlige ulven som tvang dem inn i heltedåd, er i ferd med å starte Ragnarok og må stoppes. Dette passer for de mer actionsugne!

Überpress, 2020

Miso
av Victoria Haallman Hamre er en helt annen type tegneserie. Fremdeles handler det om en hovedperson som må stå fram og våge å gjøre noe nytt, men her i form av et fantasidyr. Ramenpadden Miso prøver å lage sin egen nudelsuppe (som skulle ha piplet fram i skjellet, men ikke gjør det).
Boka er for en yngre aldersgruppe enn de to første, gjerne helt ned i førskolealder. Jeg ante ikke selv hva miso var for noe; fortellingen har flere innslag av japansk matkultur. Kanskje en må forklare dette for de yngste. Eller bare ta det som en magisk fortelling. Denne er en selvstendig historie uten åpning for en fortsettelse.

Så har nettopp Havgapet av Hans Jørgen Sandnes kommet ut, tredjeboka i serien

Gyldendal, 2021

Krypto. Og endelig får vi vite hvor ordet "Krypto" kommer fra! Fram til nå har serien handlet om den unge Ofelias kamp for å redde fantastiske sjødyr fra kapitalistiske interesser sammen med vennene sine; nå utvider perspektivet seg til en større sak. Spennende!

Fortellinger for barn

Walker Books, 2020
Jeg leste to barnebøker på engelsk: Charlie changes into a chicken av Sam Copeland og Wonderscape av Jennifer Bell. Der den første er en humoristisk, søt og litt sår fortelling om en gutt som sliter med plutselige forvandlinger til ulike dyr, er den andre en forrykende science fiction-fortelling. 

Tre unge helter undersøker en mystisk eksplosjon i et gammelt hus og går uforvarende inn i en portal til en annen dimensjon med ulike verdener, Wonderscape. Boka inneholder elementer fra dataspill, hvor hovedpersonene må løse gåter og skaffe seg "loots" og poeng for å komme seg videre. De får hjelp av sine ulike interesser og styrker. De møter skurker og hjelpere (som viser seg å være "kopier" av historiske personer). Mye står på spill: hele den kjente verden! Kan de risikere å ofre seg selv i kampen? 

Begge de engelske bøkene har en veldig fin framstilling av vennskap, også på tvers av kjønn. Sammen er de sterke!

Da kan jeg samtidig nevne De forbudte solsystemene av Christopher Pahle, som er den første boka i

Aschehoug, 2019

Kass & Tycho-serien. Dette er også science fiction med reiser i tid og rom, og jeg fikk sterke assosiasjoner til Haikerens guide til galaksen (skrevet om her).
Tvillingene Kass og Tycho rømmer fra en mobbegjeng, raser utfor en skrent og havner i en mystisk hule som viser seg å inneholde et romskip. Etter hvert viser det seg at dette romskipet er noe for seg selv og at flere galaktiske innbyggere og ikke minst styresmakter er ute etter det. Hva skal Kass og Tycho gjøre? Vil de hjem igjen, eller ut på flere eventyr? 

Masse snuoperasjoner og action gjør dette til en spennende, om enn litt forvirrende leseopplevelse. Jeg ser for meg at en ung leser som fra før av elsker bøker om universet og romreiser (eventuelt stjernekamper à la Star Wars) vil ha best utbytte av boka. 
Bok nummer to i serien kom i fjor, og treeren kommer nå i juni!

Memo, 2021

Med Sofia og Regnbue av Julie Sykes er vi tilbake i vår verden, iallfall en som ligner.
Sofia og flere andre tiåringer starter på Enhjørningsakademiet og får hver sin magiske enhjørning som venn. Sofia har egentlig en ponni og er litt redd for å svikte ham, men hun er full av sommerfugler med tanke på den nye vennen hun skal få. Og Regnbue viser seg å være en skikkelig tøffing som tør det Sofia egentlig ikke tør, og tar henne med på eventyr. 
Dette er en ganske enkel serie og kunne helt klart vært bedre skrevet. I starten var jeg fristet til å finne fram rødpennen. Men så ble jeg rørt av de sterke følelsene Sofia kjenner på. Særlig ganske unge hestejenter (6-9) vil kunne leve seg inn i fortellinga.

Josef er en ny "mytologisk biografi" av Tor Åge Bringsværd. Det er uklart om fortellinga om

IKO-forlaget, 2020

Josef er myte eller fakta, men det fins uansett ulike versjoner av den - i Bibelen, i jødisk tradisjon og i islam. Bringsværd samler disse til en fascinerende, dramatisert historie som kan passe særlig for 10 år og oppover. Du skal kunne finne den (og flere av bøkene over) på et folkebibliotek nær deg!  


Ingen kommentarer: