torsdag 14. juni 2018

Baksjå og framsjå: mai (første del)

Badetur i Hallingdalselva. (Hufsa-stedet). Forfriskende!

Mai var...

  • ekstrem varme i Hallingdal, som mange andre steder i Sør-Norge
  • Grand Prix-kveld med ei god venninne. Ganske fornøyd med høne-vinneren!
  • 17. mai og første år i flaggborg. Spennende!
  • folkemusikkfestival i Ål med fine konserter
  • noen lengre gåturer langs dalen; oppvarming til en tur jeg vil fortelle mer om

Jeg blogget om

ingen ting! En veldig laber bloggemåned altså. Jeg skylder på varmen... og generell bloggevegring.

Jeg leste

18 bøker. Av disse 4 på engelsk, ellers norsk. De fleste også av norske forfattere, men det sniker seg inn en finne, et par amerikanere, en svenske og en brite.

Tegneserier

Disney-Hyperion, 2012
The Kane Chronicles av Rick Riordan, en spenningsserie med utgangspunkt i egyptisk mytologi, har altså blitt tegneserie. Jeg leste de tre bøkene ganske raskt. Spennende, bittelitt forvirrende med så mange personer og skifter i steder og dels tid, men alt i alt god underholdning.  

Ungdomsbøker

Hachette, 2015
I thrilleren End Game av Alan Gibbons våkner syttenåringen Nick opp på sykehus, helt lammet og med delvis hukommelsestap. Han vet at han kjørte for fort og rett i et tre. For fort, fordi han var opprørt over noe. Og det har med faren å gjøre, faren som også sitter ved sykesengen og gir uttrykk for at han ikke aner noe om det som skjedde. Faren lyver. Hvorfor?
Etter hvert husker Nick mer og mer, og han kommer seg opp av sykesengen. Men han er i livsfare. 
Boka er ganske lett å lese, med godt driv.

Cappelen Damm, 2018
Heksenatten av Alexander Løken er mer grøssete enn ungdomsbøker flest. Den starter dramatisk med at en bil med tre ungdommer havner i grøfta i en plutselig snøstorm. To av dem, Nathaniel og Ada, er tvillinger men mindre sammensveiset enn en skulle tro. De er faktisk ganske fiendtlige til hverandre, med ulike livssyn som preger måten de både lever og tenker på. Og når de og den jevnaldrende Tore finner ly i en hytte med noen gammeldags kledde mennesker, fletter mørke hendelser fra flere hundre år tilbake seg inn i livene og skjebnene deres.

Barnebøker

Gyldendal, 2018
Blåse av Håkon Øvreås er den foreløpig siste boka om trekløveret Brune, Svartle og Blåse: barn som blir superhelter om natten og da tør å gjøre ting som de ikke nødvendigvis våger om dagen. I treeren prøver vennene å hindre bygging av en hønsefarm i området hvor hytta deres står. Åse har ei politikermor og får blant annet lære regelen om habilitet. Utbyggeren Tom Hane viser seg å være en smule mistenkelig (rent bortsett fra den generelle kapitalistiske uhyggen som stråler ut av ham); hvem er han egentlig?
Boka passer både for barn og voksne; vi legger merke til ulike ting.

Cappelen Damm, 2018
Du og jeg av Synne Lea og Stian Hole er et nytt mesterverk fra duoen, fem år etter Nattevakt (2013). Det er først og fremst Holes fargerike collage-illustrasjoner som bygger den magiske stemningen, mens Leas poetiske tekst er enkel og vakker. I bildeboka møter vi ei jente som kan være en ti-tolv år gammel, lillebroren og ikke minst bestefaren deres, på havet i en liten robåt. Vi skjønner at bestefaren ikke har så lenge igjen, og han overlater ansvaret for båten til jenta. Hun sørger og er sint over det som skal skje. På turen deler de minner og leker språkleker.
Jeg leste boka høyt for en femteklasse med bildene på storskjerm, og det ble helt stille i salen. Denne kan også passe for mange aldre.

Gyldendal, 2018
For femteklassen bokpratet jeg også om Monstervakt av Tuutikki Tolonen og Den siste gjengen på jorda av Max Brallier. Monstervakt er finsk og helt perfekt til høytlesning; ei rar historie om hva som skjer når tre barn får en tusse som barnevakt og blir innblandet i tussenes kamp for å slippe fri og komme hjem. Moralen er: du trenger ikke være stor for å gjøre store ting. Og her kommer det nok en oppfølger!
Den siste gjengen på jorda er også første bok i en serie, her amerikansk  og med en dash av illustrert humor. Passer også for lesere over 10 år, særlig de som liker spenning. Hovedpersonen har overlevd en monsterapokalypse; han er en trettenåring med romantiske heltetanker og ikke like god selvinnsikt. Etter hvert kommer flere hjelpere. Og monstrene er fryktelig ekle uten at det blir altfor skremmende.

Ingen kommentarer: