fredag 15. juni 2018

Baksjå og framsjå: mai (andre del, romaner og faktabøker)

Første del av mai-innlegget finner du her

Romaner, essays mm

Oktober, 2017
Det hvite badehuset av Thorvald Steen er en selvbiografisk skildring hvor Steen forteller om sykdommen han lever med og hvordan denne ble fortiet helt fra han var ganske ung - til den grad at en nær slektning som hadde sykdommen ble tidd om. Han oppsøker moren sin for å konfrontere henne med dette. Alt er satt inn i en rammefortelling hvor forfatteren, i stor grad muskellammet, faller på golvet i sin egen stue uten noen mulighet for å komme seg opp ved egen hjelp. Sterkt å lese.

Gyldendal, 2012
Agnes i senga av Heidi Linde handler om en av de tafatte damene som Marta Norheim nevner i oppsummeringa av tiårets norske debutanter (se nedenfor). Den sykemeldte flyvertinna Agnes (rundt 30) har flytta inn i en leilighet faren eier etter at kjæresten William slo opp. I starten av boka framstår hun som en tåpelig, selvmedlidende og selvhøytidelig person som i tankene iscenesetter sin egen begravelse. Hos faren er det lite hjelp å få; han er verdens verste trøster. Og Agnes må bare prøve å overleve som best hun kan, på minnene. Eller klarer hun faktisk å kvinne seg opp og ta tak i livet sitt? Linde er en av mine yndlingsforfattere, morsom men med dybde; Agnes her minner en del om min favorittjente Pym Petterson.

Cappelen Damm, 2017
Bjørnstad av Fredrik Backman er en vellykka hybrid av thriller og sosialrealistisk drama. Det starter med slutten: en ungdom trekker av et skytevåpen mot en annen persons panne, og vi vet ikke hvem. Handlingen foregår i ei bygd som er på randen av undergang; det eneste som gjør innbyggerne stolte er Bjørnstads ishockeylag. De kan bli enda bedre og tjene enda mer hvis bare lederne i klubben våger å ta noen harde valg. Fjerne gamle trenere som fokuserer på å få med alle. Dyrke de tøffe heltene. Kulturen som skildres får en til å tenke på amerikansk collegeidrett og hvordan profitt der så ofte trumfer medmenneskelighet - for eksempel i voldtektssaker med idrettsungdom involvert.
Vi følger flere av innbyggerne gjennom mars måned, både voksne og tenåringer, og ser hvordan de dramatiske hendelsene utvikler seg. Jeg gleder meg til å lese fortsettelsen som kom i år: Vi mot dere.

Gyldendal, 2012
Pumasommer av Merete Junker er en krim som skåret høyt hos meg på flere punkter. En spennende thrillerhandling hvor en seriemorder planlegger neste trekk, sympatiske hovedpersoner som jeg får lyst til å bli kjent med. Mørke familiehemmeligheter som gradvis nøstes opp i. Jeg likte store deler av boka godt. Men - og det skjer litt for ofte i krimromaner - helten må opptre ekstra naivt og uforsiktig for at spenningen skal holde seg oppe helt til siste slutt. Jeg klarer ikke godta det plottrekket.
Jeg prøvde å begynne på Venuspassasjen etterpå, men her startet fortellingen med et tilbakeblikk hos en politimann som var litt perifer i Pumasommer, og dermed datt jeg ut før jeg hadde kommet helt i gang. 

Oktober, 2018
Stor av Nils-Øivind Haagensen er ei diktsamling som jeg har lyst til å skrive et eget innlegg om. Foreløpig kan jeg si at tekstene er mørkere enn de i God morgen og god natt, som kom for seks år siden, og som jeg kjøpte i gave til noen fordi jeg likte den så godt.


Fakta og dokumentar

Nova, 2012
Den såkalte Alvdal-saken har blitt aktuell igjen, blant annet med en podcast på NRK. Jeg leste Mammas svik, den første av tre bøker Anne-Britt Harsem har skrevet om denne familien - her er eldstedatterens historie. Boka kom ut i 2012, og siden har datteren skrevet en bok til sin egen datter. Tross alt det grusomme hun opplevde virker det som om hun klarer seg ganske bra i dag.
I Mammas svik får vi se hvor viktig det er med offentlige instanser som klarer å ta barnas situasjon inn over seg og ikke la seg manipulere av voksne overgripere som denne moren. Dilemmaet er at ansatte i slike instanser (som barnevernet) også er en del av et bygdemiljø.
 
Samlaget, 2017
Oppdateringar frå Lykkelandet av Marta Nordheim er oppfølgeren til Røff guide til samtidslitteraturen, som kom i 2007. En fabelaktig godt skrevet og kortfattet gjennomgang av nye norske forfattere - stort sett de som debuterte etter 2005. Nye temaer har kommet inn de siste årene, som digitale identiteter, framtidsdystopier og miljøspørsmål; og kvinnene har visstnok tatt igjen mennene i tafatthet og depresjon? Jeg var fornøyd over å merke meg at jeg hadde lest stort sett minst ei av bøkene fra hvert kapittel. Og om du har det eller ikke, vil jeg uansett anbefale at du leser Norheims oppdateringer.
(Men: hvorfor blir ikke Ragnhild Koldens tankevekkende trilogi omtalt i  kapitlet om Krigen? Hun romandebuterte i det minste etter 2005. )


Cappelen Damm, 2018
Alt dette er Tokyo av journalist Ina Strøm er en fin, variert og informativ introduksjon til landet Japan. Forfatteren er entusiast og har besøkt Japan utallige ganger, men har også åpne øyne for negative trekk ved det japanske samfunnet. I hvert kapittel får et strøk i hovedstaden eksemplifisere et tema Strøm har undersøkt: matkultur, arbeidsmoral, sci-fi-teknologi, religion, sexindustri, design. Japan er en fascinerende miks av det hypermoderne og tradisjonelle, og det viser denne boka på en flott måte. Anbefales! 


Cappelen Damm, 2018
Skolebiblioteket: læring og leseglede i grunnskolen av Line Hjellup (m.fl.) bør være obligatorisk lesing for alle som jobber med både folke- og grunnskolebibliotek. Og ikke minst rektorer og lærere. Men er du bare generelt opptatt av skolebibliotek, les den gjerne!
Vi får her en praktisk innføring i hvordan skolebibliotek kan og bør planlegges, utformes og brukes. Flere eksempler kommer fra Lindesnes kommune og særlig Spangereid skole, hvor Hjellup jobber som skolebibliotekar. Her har de satset på lesing og oppnådd gode resultater. (Fun fact: fetteren min har faktisk barn på den skolen!) Samarbeid med folke- og barnehagebibliotek er tatt opp. Og Arne Svingen har fått slippe til med et kapittel om gutta som slutta. (Kan vi gjøre noe med det?)

Alt i alt

Mai var en aktiv lesemåned! De fleste leseopplevelsene var gode, og flere av dem gjorde inntrykk langt inn i sinnet - enten de var dypt tragiske, dramatiske eller bare litt melankolske. Jeg vil særlig huske romanen Bjørnstad, diktsamlinga Stor og bildeboka Du og jeg.

Hva skjer i juni? 

Jeg har så langt vært på kurs i barnebokbad med fylkesbiblioteket i Drammen (og kjørt rett til vårkonsert med damekoret på Gol!), samt lagd videoer til et nytt "ekte" Virtual Choir-prosjekt (med Eric Whitacre). Maling av huset i sameiet er i gang, og det er første gang for meg!
Ellers begynner det å kjennes i magen at det bare er åtte dager til pilegrimsturen som skal starte ferien min. Fortsettelse følger.

God (lese)juni!

Ingen kommentarer: