onsdag 23. mai 2018

Baksjå og framsjå: april. Andre del (fakta og bu-bøker)

Del 1 av innlegget finner du her.

Fakta og dokumentar

Press, 2018
Jeg leste Hvorfor vi sover av Matthew Walker, litt av akutt behov og mest av interesse. Dette er ei mangfoldig og grundig, samtidig lettlest faktabok hvor nyere søvnforsking blir presentert. Livsviktig tema, viser det seg. Sover du ikke godt nok, fungerer du rett og slett ikke, og Walker forklarer hvorfor. Hvorfor er drømmesøvn så viktig? Hva har døgnrytme å si for kroppen? Nattevakter? Alkohol og kaffe? Fins det A- og B-mennesker, og bør en kanskje tilpasse samfunnet til disse ulikhetene? Hvorfor trenger ungdommer mer søvn tidlig på dagen, og hva gjør tidlige morgener med hjernen deres? Og har sykdommer som diabetes og Alzheimers noe med søvnproblemer å gjøre?
Burde egentlig Donald Trump skryte av hvor lite søvn han trenger?
En smule skummel lesing til tider. Så mye her i samfunnet hviler på skuldrene til folk som sover for lite. Men. Les denne!

Aschehoug, 2018
Du har sannsynligvis hørt om YouTube-stjernene Prebz og Dennis. Kongen av gutterommet er Dennis Vareides historie - om hvordan han vokste opp med dataspill og oppdaget YouTube, hvordan samarbeidet med Preben kom til - og utviklinga av deres kanal(er). Oppturer og nedturer. I boka får du et visst innblikk i både den norske (og internasjonale) spillverdenen og i det som skjer bak kulissene i nordiske videokanaler. Fans, fiender, samarbeidspartnere. Og et YouTube-troll som spesialiserte seg på skitten ryktespredning.

Humanist forlag, 2006
Demoner av Asbjørn Dyrendal snek jeg med meg fra en bunke med kasserte
bøker på jobb. (Lite utlånt, men det trenger ikke bety at den ikke er lesverdig.) Her gjennomgår Dyrendal, som er religionsviter, demonenes historie. Når oppstod troen på disse mørke vesnene? Hvordan endret forestillingene seg, i oldtidens religioner og senere i kirkehistorien? (Her har utviklingen av gudsbilder og kampen mellom godt og ondt mye å si.) Og så: hva med demonene i dag? Hvordan framstår de i populærkultur: filmer, tv-serier (som Buffy!) og bøker? Og forresten, fins det fremdeles eksorsister i den moderne verden? Ei mangslungen bok som er kjapt lest.

Cappelen Damm, 2000
I april sang jeg på et eldresenter. På repertoaret stod blant annet "Seterjentens søndag", som Sissel Kyrkjebø sang for noen år siden og som Ole Bull (1810-1880) skrev melodien til. Under litt googling fant jeg ut at komponisten og musikeren faktisk var inspirasjon for Ibsen da han lagde karakteren Peer Gynt.
Denne personen måtte jeg bare finne ut mer om, og lånte praktboka Ole Bull, ført i pennen av Bulls oldebarn Knut Hendriksen.

Bildene - blant andre fotografier fra Bulls eventyrslott på Lysøen  - var det jeg festet meg aller mest med. Jeg fikk lyst til å se stedene han skapte med egne øyne. I tillegg er selve historien om denne kunstneren og drømmeren ganske så fascinerende. Ole Bull var Norges store kjendis for 150 år siden, i den grad at en amerikaner stjal identiteten hans for å tjene penger. Og han gjorde mye for den norske kulturen; det er blant annet Bull som har mye av æren for at vi feirer Edvard Griegs 175 års-jubileum i år.



Barnebøker

Da bibliotekbøkene jeg lånte i ferien var lest opp, fant jeg fram ei kristen barnebok i barndomshjemmet sørpå: Filo fra Tyrus av Patricia M. St. John. St. John er en god forteller; det er lett å bli revet med av Filos historie. Boka gir en ny opplevelse av hendelsene evangeliene forteller om, sett fra øynene og tankene til en liten "hedning". Filo er en som de mest religiøse jødene ser ned på, en fiskergutt som mister faren sin på sjøen, broren til den jenta som Jesus befrir fra onde ånder. Du trenger ikke ha en kristen bakgrunn eller huske bibelfortellingene for å få noe fint ut av denne boka.

Gyldendal, 1932
"Jeg er redd du ikke kan få noen mat," sa Kristoffer Robin, "det er om å gjøre å bli tynn fort. Men vi skal lese høit for dig."

Ole Brumm av Alexander Milne leste jeg altså. Fra jobbsalget fikk jeg med meg en ekte klassikerutgave som Rikka Bjølgerud Deinboll oversatte i 1932 (opptrykt i 2000). Du kan faktisk lese hele den første norske utgaven i Nasjonalbibliotekets ebokkatalog Bokhylla!

Og nå finner jeg ut at Kristoffer Robin skal spilles av min yndlingsskuespiller i filmen "Christopher Robin", som kommer i august...
Eller skulle jeg sett "Goodbye Christopher Robin", som kom i fjor? Den frister faktisk mer.

Ungdomsbøker


Kolofon, 2018
Inntrengeren av Hedvig Ringnes er en klassisk "ungdom i opprør"-historie om ei jente som for alt i verden vil være kul blant sine jevnaldrende og "hater" sine nye familiemedlemmer. Hun kan minne littegrann om Emma i Hun ba om det (blogget om her), og også Victoria opplever overtramp fra en gutt på fest, men med mindre konsekvenser.

Vi kjøpte boka på biblioteket fordi den skulle handle om en person med hørselshemning, og dette viste seg å være en biperson, ei lita jente som Victoria møter i andre del av boka og får god kontakt med. Etter dette forandrer hovedpersonen seg til ei skikkelig godjente, såpass at det for meg virker urealistisk. I tillegg har debutteksten litt å ta igjen på det språklige.

Piggsvin forlag, 2018
Bjørn Sortlands nyeste bok med handling fra Syria, Hver morgen dyppet søsteren min brystene sine i isvann for å bli pen, var fin, selv om denne leseren likte Taran Bjørnstads flyktningebok bedre. Det er vanskelig å sette ord på hvorfor.

Sortland er iallfall på sitt beste når teksten - som her - er enkel og personlig, med mye luft på sidene.

Mariams historie starter med helt korte dagbokstekster fra en gjenkjennelig, moderne hverdag. Så starter uroen i hjembyen, familien flykter til Aleppo - og vi hopper tre år fram til en helt annen virkelighet. Mariam er alene med sin syke lillebror. De andre er drept, også kjæresten hennes, og hun er redd for å måtte selge kroppen sin for å skaffe mat og medisiner. Løsningen er flukt, nordover i Europa.
Ei enslig ung jente med en syk lillebror vil slite i en sånn situasjon. Og det gjør Mariam. Snart blir hun solgt til en tyrkisk mann av ei dame som vil "hjelpe". Jeg vil ikke røpe hvordan det siden går, men kan si at Mariam er både tøff og oppfinnsom. Nesten litt i overkant. Men.
Slutten er åpen, men troverdig.   
    

Mangschou, 2017
Dronen av Tor Arve Røssland er ei ny, frittstående bok i det lettleste spenningskonseptet Skumring (Mangschou forlag). Her utforsker Røssland hva som kan skje når en tenåring opplever seg maktesløs (etter et overfall) og griper til noe som gir en ny følelse av makt: det å være en av de tøffe. Men er det greit, liksom, uansett hva de "ekte nordmennene" gjør og mener?
Det som skjer i hodet til hovedpersonen her minner meg om #alfahann av Jan Tore Noreng. Og det løser seg vel ikke akkurat her heller. Litt dystert altså, men spennende og verdt å lese.


Aschehoug, 2018
Nørd av Mina Lystad leste jeg som ebok. Nå nylig kom papirboka til biblioteket mitt (og ditt nærmeste folkebibliotek også).

Jeg legger rett og slett ut kommentaren jeg skrev på Facebook etter endt lesing. Den kan få stå alene.



Gyldendal, 2018
Nå er alt av Amy Giles handler også om ei tenåringsjente som ikke har det så bra. Men her handler det ikke om mobbing fra medelever, men en ekstremt kontrollerende, perfeksjonistisk og kald far. Boka er bygd opp med vekselvis fortelling fra nåtid og fortid, og dette skaper intens spenning. En får en følelse av at det haster å få vite hvorfor Hadley ligger hardt skadd på sykehus.
Fins det virkelig slike fedre? lurte jeg på da jeg leste boka. Og ja, de fins helt sikkert. Jeg er glad for at jeg ikke vokste opp med én.

Alt i alt

Når jeg ser over bøkene jeg leste i april, slår det meg at det har vært en del mørke fortellinger. Men også møter med interessante mennesker fra virkeligheten, og litt å tenke på. Igjen veldig variert i sjanger og tematikk, og det kjennes bra. Jeg vil nok aller mest huske Nørd, Ole Bull-boken og Snø (forrige innlegg). Ja, og søvnboka!

Ingen kommentarer: