søndag 16. oktober 2016

En smakebit på søndag: Adresse Alberta


Vigmostad & Bjørke, 2016
Da er det søndag igjen! Først og fremst en musikalsk søndag; jeg skal synge på en klassisk konsert i kveld. Det blir spennende. Men jeg har også tatt meg tid til å lese ferdig ei bok som har vært et veldig fint bekjentskap: Adresse Alberta av Victoria Bø. Rett og slett en roman som jeg fikk lyst til å flytte inn i! Jeg vet at det høres klisjefylt ut, men... det er sjeldent at jeg finner bøker nå som jeg kjenner en varme inni meg av. Dette er en slik bok.

Det er fortellingen om femti år gamle Jenni som bor alene på en kanadisk gård hun skal flytte ut av; mannen har forlatt henne etter et langt ekteskap, og livet må på mange måter begynne på nytt. Litt som da hun reiste fra Norge for tretti år siden.
Ekstrajobben hennes i folkeregisteret leder henne blant annet til en gammel, ensom papegøyeeier, Summer, som hun snart sitter ved sykesengen til - og i kjølvannet av Summers død møter Jenni en ung journalist, Siren, Summers stilige og yngre bror Ted og presten Jas. De er ikke fullt så originale som personene til Anna Gavalda, men de er fremmede som får bety noe for hverandre.
Nok skrevet - her er søndagens smakebit:

"Vil du ha kaffe eller te?" spurte hun og geieldet meg bort til stolen foran speilet.
"Kaffe," sa jeg. 
Den kom i en elegant, skrå kopp. 
Hvorfor er det sånn, tenkte jeg, at hukommelsen har så mange lag? Det ville ha vært enklere om sannheten var en rett linje (...) Jeg ville heller at det skulle være enkelt, opplagt som det var da Carl dro, da var det tydelig for meg at ingenting var min feil, det var Carl som var synderen, ikke jeg. 
Frisøren dukket opp bak meg og tok tak i håret mitt, ytterst i tuppene, gned håret mitt mellom fingrene. Det kom en slags lyd fra ham, det lignet en blanding av å lokke på en katt og lyden av en gresshoppe. 

Flere smakebiter finner du hos Flukten fra virkeligheten

 

8 kommentarer:

Boktjuven Ingerun sa...

Tack för smakbiten!

Marie i Skrifvarstugan sa...

Stort tack för smakebiten !

Åsa sa...

Tack för smakbiten!

Bokdamen sa...

En ny bok och författare för mig. Tack för smakbiten!

Mrs Calloway sa...

hoppas att det blev en lyckad konsert! tack för smakebiten. helt okänd bok för mig

Boklysten sa...

Tack för smakbiten!

Marika sa...

Det var en ny bok för mig. Tack för smakbiten!

Synne sa...

Ja, takk Mrs Calloway, det ble en fin konsert!
Jeg fikk også lyst til å lese mer av forfatteren. Det virker som om hun skriver "intelligent feelgood", hvis en kan sette den merkelappen på det.