lørdag 15. november 2014

Baksjå og framsjå: oktober

Hils på SuperLibrarian og bokbamsen Robin!
Her kan du lese oppsummeringa for september. Og nå er oktober godt og vel over! Grøssermåneden. Det som kunne vært den første vintermåneden, men jammen meg var det lite snø - hurra:) Og en variert lesemåned.

Jeg blogget om
Jeg leste 17 bøker i løpet av måneden, her er noen ord om de jeg ikke fikk blogget om i oktober:
 • Kardemommeloven av Ellen Mette Finsveen. Ny roman og en "feelgood for unge lesere", ifølge baksideteksten. Og den var en følegodt-bok. Jeg slukte den, igrunnen. Stoppet også opp og tenkte av og til. La inn lapper over det hele for å ha noe lurt å skrive i et påbegynt blogginnlegg. Og så har det stoppet der. Men, jeg kan røpe at jeg ble litt skeptisk til slutten etter at den første rosa Hollywood-følelsen hadde roet seg. Hovedinntrykket var likevel bra. Miljøet er urbant (Oslo); kjærlighet og begjær med ulike utslag er temaet. 
Kardemommeloven à la Thorbjørn Egner.
 •  Æ av Knut Nærum. Tredje litterære satire etter Å (2003) og Ø (2010). En variert blanding av tekster, vitsetegninger og tegneserier som gjør narr av - og gir noe å tenke på til - det vi lar oss underholde av i dag; de tekstene vi ler av og søker spenning i, i tillegg til TV-programmer som Trygdekontoret (jeg kjenner ikke programmet godt nok til å se hvem han egentlig harselerer over i liksom-programmet!). Noen tekster trekker jeg på smilebåndet av, andre må jeg godta at jeg ikke skjønner fordi jeg ikke kjenner originalen. Så dette er humor først og fremst for de som kan sin moderne litteratur og TV; men også de som rett og slett liker Nærum!  Han var nylig på talkshowet Brenner & bøkene; det kan du se her.
 • Guds barn av Lars Petter Sveen. Noe så sjeldent som en norsk bibelsk roman; på grunn av temaet et must å lese for meg. Men jeg skjønte snart at den var annerledes enn jeg hadde tenkt; både mørk og urovekkende; jeg følte nesten at jeg var i en grøsser av og til. Særlig én skikkelse, en forfører som minner om djevelen, møter og skremmer dem alle. Og sykdom og overgrep beskrives ganske sterkt. På samme tid klarer personene vi møter - kjente og ukjente ut fra bibelfortellingen - å engasjere. De elsker, de lengter, de frykter og håper. Og Jesus er med som biperson, den de alle sirkler rundt.
 • Morfar, Hitler og jeg av Ida Jackson. Veldig bra. Mitt kjøpte eksemplar er nå fullt av "huskelapper". Innlegg kommer ganske sikkert!
 • Tro seriøst av Tone Dalhaug. Unge norske kristne forteller om hva troen betyr for dem. Også i vanskelige og uforståelige situasjoner, som når en står foran sin egen, altfor tidlige død...
 • Onkel Lauritz av Øyvind Hartberg. Biografi om han som veldig mange i Norge regnet som nettopp sin onkel, Lauritz Johnson. Jeg ble også kjent med ham i barndommen, gjennom Barnetimen for de minste og programmene om bamsen Teodor. Glad for at jeg fikk vite enda litt mer om denne mannen!


 • Biografien Roald Dahl, eventyrfortelleren av Tor Edvin Dahl og selvbiografien Gutt av Roald Dahl. Lest i forbindelse med et skoleprosjekt. På tide å få vite litt mer om denne forfatteren, som visstnok hadde både lyse og mørke sider.
 • Operasjon sjølvdisiplin av Agnes Ravatn. Den ene av to "selvhjelpsbøker" jeg har lest i det siste! Kort og lekker, konkrete tips til hva du kan gjøre for å for eksempel klare å trene jevnlig (hvis du har en samboer som ved manglende trening kan overføre penger fra din konto til en sak du IKKE vil støtte:)) En lengre og bedre anmeldelse finner du på bloggen Les mye.
 • Klassetjuven, Vennepåske av Bente Bratlund. Femte boka i serie for barn om bestevenninnene Hanna og Emma. To bøker i ett. Søt, lettlest, men også med dybde, en dybde som alle Bratlunds bøker har.

Ved månedsskiftet hadde jeg lest 181 bøker siden nyttår, full liste finner du her.

Hva kan bli Best i 2014? Jeg vurderer iallfall Morfar, Hitler og jeg i dokumentarsjangeren.

Hva skjer i november?
 • jeg skal lese ferdig Uperfekt av Brene Brown, som hadde tv-foredrag her, og håper å få blogget om den. Uansett har jeg begynt å streke i boka (som jeg kjøpte! Når en bibliotekar kjøper ei bok, er den ekstra bra!) og vil prøve å innlemme noe i mitt liv.  
 • Jeg har fått tegneserien Ms. Marvel fra Amazon, med verdens første muslimske superheltinne! Leste den og likte den.  http://en.wikipedia.org/wiki/Ms._Marvel_%28Kamala_Khan%29
 • jeg har lastet ned min første ebok på Buskerud fylkesbiblioteks eBok-side, med nasjonalt lånekort. Jeg er Malala ble testet ut på togtur til Tønsberg, hvor vi hadde andre runde med Ungdomsbokgildet (UG14). - Et arrangement som jeg planlegger å få skrevet noen ord om, men foreløpig kan du se hele opptaket fra UG i Drammen her! (starter med underholdningsinnslag 19:00.) 
 • kommende onsdag kommer Mockingjay (Fugl Føniks), første del, på kino. Jeg får ikke sett premieren, men fikk lyst til å lese boka av Suzanne Collins på nytt i forkant. Ellers har jeg lest flere spennende ungdomsbøker i det siste. Herlig!

Ingen kommentarer: