lørdag 4. oktober 2014

Det vi jenter liker. Bla bla på en lørdag

I dag kjøpte jeg faktisk med meg hjem to jenteblader fra dagligvarebutikken, Topp og Julia. Bare for å se hva (mange av) jentene som vokser opp i dag leser og er opptatt av.For å si det sånn, begge er ROSA. Fokus på utseende, kjendiser og forbruksartikler, med de obligatoriske popstjerneplakatene. Bladene forteller i tekst at det er viktig å være seg selv og at utseende ikke skal være det sentrale for selvbildet, men bildene av velkledde og stylede kjendiser og tips til bling og smakfulle leppepomader sier noe helt annet. (Og flere av leserne ber om mer sminketips og kjendisstoff.)

Men bladene var på samme tid fascinerende lesning, og svarene i spørrespaltene gir grunn til optimisme for den unge generasjonen som opplever et veldig press (12-åringen som er den eneste jenta i klassen med ubarberte legger, 13-åringen som lurer på om hun skal ha sex med kjæresten sin, fordi han har så lyst). (Uttrykket "seksuell lavalder" nevnes forresten ikke...)
Av de to bladene er Julia helt klart mest variert temamessig og mest variert i formen; jeg likte det best og ville nok også gjort det som 12-åring. Det har flere interessante spalter om for eksempel miljøvern, det har tips til gode apper og brevvenn-annonser, samt et realistisk fokus på kjendiseri (sykdommer hos et utvalg kjendiser - visste du at Daniel Radcliffe sliter med hodepine som ikke har med sikksakk-arr å gjøre?) Pluss også for et fengende tegneserieblad som følger med hovedbladet.

MEN hva i all verden har et intervju med et synsk medium i et jenteblad å gjøre? Hvor journalisten går fra intervjuet med en opplevelse av å ha fått vite akkurat det hun trengte? Er det bare vi jenter som tror på sånt? (Bonus for at bladet skriver i en boble at det fins ulike synspunkter på det overnaturlige og spør "Hva tror du?"; men...)

Apropos:
- Symptomatisk nok måtte jeg igjen inn i "manneavdelingen" på Drammen stasjon for en uke siden for å finne et tidsskrift jeg var interessert i (Humanist). I "dameavdelingen" stod det som vanlig blader om interiør, mat, kropp og helse, mote, bryllup, familie, kjendiser og - det overnaturlige.

Det er det vi jenter liker, nemlig.

Fins det flere av kvinnekjønn som opplever slikt som provoserende? Hva kan vi i så fall gjøre? Og er du mann og leser dette innlegget, hva syns du om slik oppdeling i "lesekjønn"?

2 kommentarer:

MoonStar sa...

hehe de tidene jaa... husker selv når jeg var den alderen og leste topp og julia.. blei vel egentlig mest bladd igjennom også leste jeg spørresidene osv..
for sminke og klær interesserte meg ikke.. og halvdelen av kjendisene visste jeg ikke hvem var..

Litt samme greia nå.. derfor jeg slutta kjøpe så mange blader..
hadde en periode jeg kjøpte DetNye fordi der er det noen gode artikler innimellom om vanlig menneskers livsopplevelser osv..

Mens når leser jeg egentlig kun KKLiving, boligblad hvor du ser hjemmene til folk og får ideer. Altså hjem til vanlig mennesker ikke kjendiser.. Hvilket gjør at jeg liker det bladet.. + jeg til tider kan bla litt i KK.. Da de har en god variasjon av alt.. Klær, Virkeligheten, Mat osv..

Men skal sies at jeg har en enorm bunke med National Geographics og Illustrert Vitenskap, da det er de eneste bladene jeg gidder å abonnere på.. :)

Synne sa...

Ja, jeg fant jo ut (med Julia) at variasjon er stikkordet også for meg! At en får litt av hvert i et blad. Ikke alt faller i smak, men det er større sjanse for at noe gjør det.
Jeg blar også av og til i National Geographics og (særlig) Illustrert Vitenskap på jobb. Spennende å se hva som skjer i vitenskapsverdenen, av og til får en følelsen av å leve i framtida;)