Aschehoug, 2014 |
I dag har jeg lest ferdig Tom Egelands nyeste thriller om Bjørn Beltø og hans forsøk på å finne sannheten om eldgamle hemmeligheter. Denne gangen et hemmeligstemplet gravfunn i Israel, et funn som kan - hvis bevisene blir trodd - snu opp ned på kjernen i kristentroen i verden. (Her skal det ikke komme noen viktige spoilere.)
Jeg likte boka ganske godt, men lider nok under det at jeg nettopp har lest om bibelkritikk og kjenner mange av de teologiske utlegningene på veien mot løsningen av gåten, fortalt av Beltø og forskerne han møter. Jeg vet om apokryfe skrifter, om kanoniseringen av NT og "uoffisielle evangelier" (bortsett fra det oppdiktede evangeliet, som er en interessant vri).
Så særlig den leseren som lar seg fascinere av religiøse gåter, men enda ikke har satt seg inn i teorien som fins, vil nok få mest utav akkurat de delene av romanen. For meg ble det for fagtungt, for mye teori og også teori som ikke hadde noe med løsningen av gåten å gjøre. Egeland har mye på hjertet! Løsningen på den arkeologiske gåten virker også litt lite troverdig i sammenhengen, men her kommer faktisk helten meg i forkjøpet med forbehold...
Men: jeg nøt thriller-elementene (selv om de 1) ikke kan måle seg med f.eks. Dan Brown, men sannsynligvis er mer realistiske?) og 2) jeg tidlig tippet riktig på et par vendepunkt) og ikke minst det jeg fikk vite om albino-arkeologens personlige liv. Sårbarheten han kjenner på i forholdet til kvinnene han møter og også stefaren er lett å både sympatisere med og forstå. Han har hemmelige samtaler med den døde faren sin som en slags støtte i hverdagen. I de personlige passasjene blir fortellingen også mer levende. - Jeg tror faktisk jeg må si at jeg elsker Bjørn Beltø. Ja, jeg ville falt for ham.
Jeg liker også de filosofiske betraktningene han gjør seg, der hvor teorien blir til undring og liv. For eksempel på side 230:
Tenk om speilet kunne huske. Tenk om speilet kunne vise oss alt det har sett, om det kunne gjemme på alt det har reflektert.
Tenk om speilet kunne fange tiden (...)
Bjørn? Du er ikke riktig vel bevart, sier pappa.
Det er Mari med bloggen Flukten fra virkeligheten som er vert for søndagssmakebitene, finn flere her!
9 kommentarer:
Jeg er en av de som nettopp har lest boka og falt for de konspiratoriske ideene til Egeland. En fantastisk eventyrbok, med en helt som jeg også liker godt. Har ikke lest de faglige synspunkta på dette, slik som du har. Kunne vært interessant.
Thrillers är inte den genre jag helst läser men det händer. Tack för smakbiten.
Tom Egeland har jeg til gode å lese, så takk for tips og smakebit :)
Brukar gilla när man får lära sig lite, OM det görs utan att historien tappar fart...
Jeg har ikke fått det helt til med Egeland. Det er noe med de bibelske referansene og ikke minst teoriene som gjør at jeg har valgt å ikke lese bøkene :-) (Jeg prøvde meg på den første) Ønsker deg en fin uke!
Takk for kommentarer!
@aariho, ja, en kan falle for ideene. I realiteten er det mye som kunne vært annerledes i vår del av verden, dersom hvis såfremt ifall... og @Helena: godt poeng. Det er akkurat dette som er utfordringen i en thriller som denne. En lærer en del, men jeg kunne ønsket å fått det i en annen form som er mer integrert i selve fortellingen. Og @astridterese: hvis du skulle finne ut at du vil vite mer om bibelteorier, og vil ha litt underholdning på kjøpet, så vet du hvem du skal besøke;)
Takk for interessant omtale og artig smakebit. Selv likte jeg boka veldig godt, som de andre Beltøbøkene.. og jeg synes Egelands bøker er bedre enn Browns.:)
Og så er det jo kjekt at vi har et norsk alternativ, Anita!
Legg inn en kommentar