Her var oppsummeringa for april, nå kommer mai.
Utsikt fra Urnes i Sogn, mot tettstedet Solvorn. Kunne nesten vært Smalvik fra Landet under isen? |
- sitater som får en til å tro på sommeren
- en spennende smakebit
- ei blå bildebok som jeg fant på jobb
Jeg leste i alt 34 bøker i mai, av disse 17 bøker i Tusen biter-serien, som er veldig rask å kjøre gjennom (og også ble hoppet litt i). Ellers ble det:
- Lars Mæhles første krimroman, Den mørke porten. Godt likt. Står i ventepåblogginnlegg-bunka mi, vi får se.
- Et par fagbøker: Coming Out Atheist av Greta Christina. Hjelpebok for eksreligiøse som har fått snudd livet opp ned! Og Kunsten å være voksen av Frode Thuen. Samlivsterapeuten fra Dagbladet har begått ei veldig informativ og tankevekkende fagbok om temaet voksne. Viktige stikkord: barn er avhengige, ungdom selvstendige, voksne ansvarlige.
Cappelen Damm, 2011 |
- Noen bildebøker som ble røsket fram fra glemselen (eller for min del, lest for første gang): Aller kjæreste søster av Astrid Lindgren (bildebok), Herr Nysgjerrigper av Roger Hargreaves og Den store Ruffen-boken av Tor Åge Bringsværd.
- Den siste bildeboka (egentlig seks bøker) var ikke tilfeldig lest, siden jeg nettopp har lagd en søknad om Astrid Lindgren-prisen (ALMA) for BUF. I forbindelse med den fikk jeg lyst til å lese meg opp på Bringsværds bøker, det er litt av et forfatterskap vi snakker om! Karsten og Petra i København (bildebok) ble med på lista, det samme gjorde Noa (Mime-serien) og Heimdalls sønner (Vår gamle gudelære). De to siste er spennende og kunstneriske bøker hvor ulike myter og fortellingsvarianter lager en helhet.
Ruffen (ill. Thore Hansen) |
- To gode, gamle barnebøker i serien "klassikere jeg endelig har lest": Peter Pan av J. M. Barrie og Min første bok om Ole Brumm av A.A. Milne. Den siste boka vil være med i et stunt jeg skal gjøre på fredag! Ellers er bøkene fulle av gode vendinger og sitater.
Gyldendal Tiden, 1998 (kan leses på nett her) |
- Ungdomsbøker med spenning av ulike slag: overnaturlig framtidsthriller (Den femte bølgen av Rick Yancey), kostskoledrama (Tims tragedie av Elizabeth Laban) og detektivfortelling inspirert av en viss sekt (Mientologene av Tom Kristensen; bytt ut "M" med "Sc":))
- ei ungdomsbok som var uten det store drivet, og det er hele vitsen med denne småmorsomme og samtidig litt tragiske (syns jeg) fortellingen: Jeg blir heldigvis ikke lagt merke til av Liv Marit Weberg. Fortjener flere ord!
- kunstroman med blanding av tegninger og tekst: Himmelfallen av Brian Selznik (forfatteren av Oppfinnelsen av Hugo Cabret).
- og sist, men ikke minst omleste jeg Landet under isen av Lars Mæhle for å kunne lese bok 2, Dødeboka, uten for mange rynker i panna. Det er tross alt noen år siden førsteboka kom.
Var det her noen kandidater til Best i 2014?
Jeg fikk lyst til å lage en klassiker-kategori, og i så fall kan både Peter Pan og Ole Brumm komme høyt opp. De to fagbøkene var begge nyttige; så er bare spørsmålet om "nyttig" burde være et kriterium på en bokblogg? Ellers var både Den mørke porten og Den femte bølgen spennende lesning.
A propos: har du hørt om prosjektet 101 beste barnebøker? Jeg er i gang med opplistinga, men det er forferdelig vanskelig å velge bare fem bøker. Godt iallfall å ha en blogg med oversikt over det en har lest de siste årene.
Så var det framsjå: hva skjer i juni? Jeg har, som før nevnt, lest ferdig Dødeboka. Ungdomsromanen Malstrøm av Caterina Cattaneo var mørk, het og intens. Fantasyserien til Anette Riise-Hanssen venter fremdeles på bordet. Ellers gleder jeg meg til å begynne på Den 13. disippel av Tom Egeland, det spørs om ikke den blir togbok fredag.
God lesemåned!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar