mandag 7. april 2014

Baksjå og framsjå: mars

De to første lesemånedene av året ble til smakebit-innlegg med oppramsing av det jeg hadde lest, her og her. Denne gangen prøver jeg med et oppsummeringsinnlegg à la de jeg hadde i fjor. Jeg likte dem, nemlig.

Trondheimsfjorden sett fra Trondheim!


April er i gang og mars over. Mars var en innholdsrik måned, hvor jeg blant annet reiste til Bibliotekmøtet i Trondheim og faktisk ble leder for Norsk Bibliotekforenings spesialgruppe BUF (Spesialgruppen for bibliotekvirksomhet blant barn og unge). Når jeg først sitter i lederstolen håper jeg å få gjort noe mer med denne utfordringa, men ellers får vi se hva vi i styret finner på! Ellers så jeg i trønderhovedstaden en veldig fascinerende film, Her, som jeg gjerne burde skrevet noen ord om; jeg lurer på om jeg rett og slett burde hatt ei side som heter Sett i 2014? Selv om dette liksom skal være en bokblogg. 

I mars blogget jeg som dere ser ikke overdrevent mye:
Men hva leste jeg i måneden som gikk?

  • Bibelen 2 av Are Kalvø og Steffen Kverneland (ill.), en humoristisk fabulering rundt hva som ville skjedd hvis Jesus kom igjen - til Lørenskog. Og ble venner med noen merkelige typer, prøvde å være venner med media, men ikke for mye, og lagde rockegruppe. Den største utfordringa hans var, tragikomisk nok, å bli trodd - også av de kristne.
  • Havet i enden av veien av Neil Gaiman, en fortryllende grøsser/eventyrroman. For hvem? For voksne, tror jeg. Eller hvem som helst som liker en god historie med en litt nostalgisk stil og tåler onde vesener som forsøksvis kveler små barn med mynter, lager orm i beina deres og så videre! Skummel. God. Typisk Gaiman, tenker jeg.    
  • Nattens sirkus av Erin Morgenstern, toglesing og en spennende roman. Anbefalt av en kollega i Lyngdal (takk, Miriam!). Ei bok som en gjerne drømmer om mens en leser den; jeg kan dessverre ikke huske konkrete drømmer, men det skulle ikke forundre meg om de var der. Og sirkus blir ikke helt det samme etterpå.  
  • Bridget Jones: Mad about the Boy av Helen Fielding. Nyeste boka i serien, om hva som skjedde flere år etter at Darcy og Bridget giftet seg. Morsom (pluss). Oppdatert med chatting og nettdating (pluss). Rosa slutt (minus).
  • Alf Prøysen: Præstvægen og sjustjerna av Ove Røsbak og Pappa Alf av Elin Prøysen. Lest fordi jeg skal ha en minikonsert med Prøysen-sanger etter påske, og jeg ville vite mer om denne "hundreåringen". Jeg fikk vite såpass mye at jeg vet jeg ville likt å ha ham som venn!
Alf Prøysen. Foto: Prøysenhuset
  • Sorg og sommerfugler av Gunn Hild Lem. Veldig sterkt om hvordan kjæresten Steinar Lem levde, ble kreftsyk, døde og levde videre etterpå i det han la grunnlaget for, men også om hvor viktig og rett det er å leve videre midt i sorgen. Gunn Hild har engasjert seg sterkt i kritikken av alternative behandlingsmetoder, og etter å ha lest denne boka skjønner jeg hvorfor. Jeg plukket den opp etter å sett en tv-debatt med forfatteren (omtalt på den andre bloggen min) og lest boka Religionskritikk.   
  • May Lenda av Marte Aune, ungdomsbok som ble nominert til Uprisen, ungdommenes egen pris, og har en ganske så ung forfatter. Godt håndverk og en viktig tematikk (forventningspress, selvmord og sorg). Stusset litt over at en noen-og-syttiåring blir framstilt som en gamling - det var de nok for tjue år siden, men har du sett syttiåringene i dag?:) Det hendte også at jeg reagerte på omstendelige og høytidelige fraser i ei ungdomsbok. Men dette er små ting. Jeg likte personene, plottet, fortellinga rett og slett. 
  • Zom-B av Darren Shan, en spenningsbok som handler om... ja, nettopp, zombier (visstnok starten på en zombie-apokalypse-serie). Tittelen spiller på hovedpersonens navn, B, som uten at jeg skal fortelle for mye gir leseren (iallfall meg) noe å tenke på mot slutten. Stikkordet er fordommer. Krystallklart antirasistisk budskap, en smule typisk når det gjelder framstillingen av personer; det tar litt tid før grøsset kommer, men da kommer det til gagns. Litt mot min vilje fikk jeg lyst til å vite hvordan det går videre.
  • Markus kjenner ikke Supermann av Tor Fretheim, funnet i magasinet på biblioteket i en rydderunde. En klassiker om identitet og vennskap, kanskje den første norske barneboka (utgitt som ungdomsbok) med homofile følelser og seksualitet som tema? (Kikket også i jentebøkene Mias kråke av Else Breen (1970) og Hver sin lyst av Kari Bøge (1986; Bokhylla) mens jeg var der nede).
Gyldendal, 2013

  • Mirakel av R. J. Palacio. Denne barne-/ungdomsboka gjorde så sterkt inntrykk at jeg til og med husker hvor jeg leste den, og følelsen jeg hadde. (Jeg gikk rundt i Drammen, satte meg på et venterom, en benk og ei kirketrapp, og leste.) Tematikken minner meg litt om denne boka, siden det handler om en person med et syndrom som misformer ansiktet; men i motsetning til Angelika er det ikke nettet som blir et fristed hvor August kan være som alle andre; det er Halloween (når alle går med masker). Men nettopp det viser seg å slå uheldig ut. Mesterlig lagd bok; delt inn slik at August og menneskene rundt ham får fortelle hver sin del, tydelig med hver sine tanker og sitt perspektiv. Ble glad i dem alle.  
  • Nasevis av Erna Osland. Fin nynorsk fagbok, foreløpig siste i det en vel kan kalle en serie om dyrevenner, dyretenner, dyrevinger og dyrefedre. Ja til barnlig undring om snabler, nebb og tryner! 
  • Buffy the Vampire Slayer, sesong 9 bok 3 og 4. Ikke så mye å si om disse - du må kjenne Buffyverset godt for å få noe ut av dem, og selv da kan det være litt vanskelig å holde tråden. Her skrev jeg om tegneseriesesong 8.  
  • Ellers leste jeg ungdomsbøkene Muffe 4: Djevel i forkledning av Arne Garvang (sosialrealistisk fra nåtida) og 1920 av Jon Ewo (dystopisk fortid). Likte begge to godt; engasjerende, tankevekkende (spesielt sistnevnte) og godt skrevet.
Kommer noen av disse opp på lista over Best i 2014?
Mirakel henger høyt av barne-/ungdomsbøkene. Nattens sirkus er vel den mest magiske til nå. Eller Gaimans bok? Syns det ble en fin lesemåned.

Hva skjer så i april?
Jeg har enda ei bok igjen om Prøysen som jeg kanskje skal lese. Sangtekster må også leses, og pugges... Jeg lånte ei barnebok i Trondheim, spenningsbok med katter i rollene, som nok blir ferdig snart. Skal snart ut og toge igjen (påske), og er spent på hva som blir togboka! Kanskje ei ny krimbok av Jussi Adler-Olsen, som jeg så vidt har snust på? Ellers er lesinga for tida litt fragmentert, vi får se hva som skjer.

Til slutt i dette passe lange innlegget får lærer Burke i Zom-B komme med et visdomsord (s. 68):

Life's complicated. Answers rarely come wrapped up nice and simple. There are plenty of people out there ready to tell us what we should and shouldn't believe. We always need to be sceptical, to look for the sting in the tale.

God lesemåned!

Ingen kommentarer: