søndag 21. april 2013

Om bibliotekarens dårlige samvittighet

Her: en BLID bibliotekar.
Det er ikke så lett å ha bøker som hobby og som jobb på samme tid. Å være lesehest og bibliotekar.

Jeg kan si for min egen del at jeg altfor ofte får dårlig samvittighet (passer godt inn i nasjonen som visstnok er verdensmestre i denslags) for å ha
1) lest for få barnebøker (litt ironisk, egentlig, og kan diskuteres)
2) lest for få historiske romaner
3) lest for få eksperimentelle romaner (eller for mange)
4) lest for mange fantasybøker
5) begynt på for mange serier uten å fullføre dem
6) lest for mange bøker jeg bare hadde lyst til å lese
7) lest for få bøker jeg kan anbefale i jobben min
8) lest for få nye bøker
9) lest for få klassikere


For hva gjør en stakkars bibliotekansatt når hun/han får spørsmålet: "har du ei god bok?" eller kanskje litt desperat "du MÅ bare finne ei god bok til meg" eller den lett pessimistiske "du har vel ikke noen gode bøker å anbefale i dag" (den siste er verst. Det kommer forresten litt an på humøret mitt.)

Og når en lærer skal ha ei bok å lese høyt i klassen: vil boka jeg foreslår kunne fenge både gutter og jenter, både de som elsker grøss og de som hater det, de som liker å gruble og de som må ha action-spenning, de som har er forelska og de som fremdeles er på guttelus/jentelus-stadiet? Det kan være vanskelig nok å finne ei bok til EN person.
Hva finner en da?

For å kunne finne ei "god bok" til en leser må en
1) ha lest bøker en liker selv OG husker godt nok til å anbefale. Husken kan dessverre svikte i en stressa situasjon.
2) instille seg på låneren og spørre hva ei "god bok" er for denne.
Er en heldig kan det være et visst sammenfall mellom 1) og svaret på 2). (Uansett er det lurt å ha lest litt i ulike sjangre.) Hvis ikke må en tenke på bøker en ikke har lest selv, men har lest eller hørt godord om.
3) ha alternativer hvis boka en foreslår ikke faller i smak

Det er sjeldent at låneren går ut av biblioteket uten ei bok. Men det hender litt for ofte at jeg sitter og lurer: var det nå den rette boka denne låneren fikk? Og gruegleder meg til han/hun kommer tilbake.

I forrige uke var jeg på en samling for bibliotekansatte i fylket. Da fikk jeg møte to av de tre vise kvinnene, Merete og Rita! Utrolig stas! (Bildebevis kommer!) Sjefsvise Rita har skrevet en oppgave om formidlingssamtalen i norske bibliotek, og den er verd å lese. Hun peker på problemer - eller utfordringer - som er helt reelle i dette yrket. Det er synd at det er slik. Men hva kan vi gjøre for å bøte på dette?

Jeg kjenner at jeg selv ikke har tid til å lese flere bøker enn det jeg gjør. Jeg leser fort, og jeg kjenner ingen som leser så mye som meg. Ellers skal jeg ha tid til full jobb, andre organiserte fritidsaktiviteter og verv, venner, litt surfing og BLOGGING på nettet, og helst også litt tid til å bare hvile.

Så selv om tid til å lese (eller lese om, eller bla i) flere bøker, også i arbeidstiden, kan være en løsning for en del bibliotekansatte, tror jeg i hovedsak at vi trenger

1) gode hjelpemidler. Nettsider og ikke minst databaser som kan hjelpe oss i kontakten med låneren og som en nett-vant låner kan bruke selv. Her finnes det iallfall et overflod av bokblogg-sider, men jeg tenker mer på en portal der en har muligheter for å søke på sjangre, historisk/moderne eller rett og slett følelsen en vil ha av å lese ei bok (Ønskebok var/er kanskje det beste norske verktøyet her.)

2) gode nettverk der en kan øve seg på formidling. Ikke alle kan lese alt. Alle kan lese noe, og fortelle om det - om ikke offentlig, så iallfall til andre i yrket. Vi som er så heldige å ha kollegaer kan fortelle hverandre på personalrommet hva vi har lest og likt. Og mer formelt: de som har lest seg opp på historiske bøker kan holde foredrag om dette, også utenbygds (eventuelt skrive utfyllende lister; selv om jeg av erfaring vet at slike ofte blir glemt); de som kan "alt" om fantasy kan lære opp sine kollegaer eller opplyse interesserte lånere.

Sjefsvise Rita har også forslag til tiltak, og hun ber bibliotekfolket på fylkes- og nasjonalt nivå til å ta et ansvar. Som jeg ser det, vil punkt 1) helt klart være et slikt overordnet ansvar, mens 2) vil kunne gjøres lokalt, eventuelt med lokale samarbeidspartnere.  

Jeg hater denne følelsen av dårlig samvittighet. Jeg tror heller ikke jeg har fortjent å ha den. Og jeg vil veldig, veldig gjerne gjøre den mindre. Enten ved trøst (sympatisk eller empatisk) eller ved oppbyggelige innspill (tips om ting som faktisk skjer og tiltak som hjelper - nå!).

7 kommentarer:

elis lesebabbel sa...

Du skal da ikke ha dårlig samvittighet fordi døgnet ikke har flere timer! Du gjør en knallgod jobb som formidler og er en særdeles dedikert bibliotekar.

astridterese sa...

Huff, som jeg kjenner meg igjen i dette. Det med aldri å få lest nok og hvert fall ikke i de rette sjangrene og de bøkene lånerne vil ha. Det vanskeligste spørsmålet er "Har du en god bok?" og det er alltid så vondt å vite om den boken de da får er den som var det beste svaret.
Men Eli har rett. Vi kan ikke ha dårlig samvittighet for at døgnet ikke har flere timer. Og så må vi gjøre så godt vi kan. Tenker jeg :-)

HildeSol sa...

Å, jeg kjenner meg så godt igjen... Er vgs-bibliotekar og føler jeg leser altfor lite ungdomsbøker. Jeg synes rett og slett ikke det er så stas å lese ungdomsbøker (!!) - det er mye bra ungdomsbøker, men det er ikke det som gir meg de store leseropplevelsene (jeg er tross alt litt utenfor målgruppen...). Alt jeg leser (og jeg leser ganske mye, det er ikke det), leser jeg jo på fritiden, da blir det gjerne til at jeg prioriterer det jeg faktisk har lyst til å lese selv. Gi meg betalt lesetid, og jeg skal lese ungdomsbøker og annen "Burde lese"-litteratur til det tyter ut av ørene. Dårlig samvittighet over alt vi burde ha lest er i praksis dårlig samvittighet over at vi ikke jobber mer ubetalt overtid - finn en feil...

Bokblogger, bokanmeldelser og bokdiskusjoner (samt ungdomsbokgildet - det viktigste arrangementet jeg deltar på) er mine reddere i nøden, i tillegg til at jeg er velsignet med god bok-hukommelse. Dessuten må vi lære oss å leve med at vi ikke alltid treffer med anbefalingene våre. jeg kan anbefale bøker jeg kjenner ut og inn til mennesker jeg kjenner svært godt og likevel bomme, det er så mye som spiller inn.

Silje sa...

Jeg er skolebibliotekar i vgs også og kjenner meg igjen i det du sier. Selv om jeg innimellom synes jeg begynner å få kontroll så dukker det opp en låner som utfordrer meg i for eksempel en sjanger som jeg ikke er særlig belest i. Det er også vanskelig å velge ut bøker når du skal på klassebesøk for som du sier hvordan dekker du alles interesser?
For å huske bøkene jeg selv har lest er det en stor fordel å ha en blogg med omtaler av det meste jeg har lest de siste 6 årene. I tillegg har jeg brukt mye tid på å lese andre blogger for å spesielt orientere meg i ungdomsboksjangeren. Jeg bruker også Bokelskere og Goodreads ganske mye. På bokelskere kan man finne bøker på emneord og begge steder finnes det ulike lister over bøker. Nå nettopp brukte jeg Goodreads for å finne mer japansk litteratur til en låner som gjerne ville lese mer av det.

Eva sa...

Eg er også skulebibliotekar i vgs, og kjenner og stadig vekk at eg burde lese meir av forskjellige ting, og spesielt ungdomsbøker. Men, som HildeSol sa, eg er ikkje akkurat i målgruppa og eg nektar å bruke all lesetida mi til å lese det eg burde når det ikkje er det same som det eg har lyst til. Betalt lesetid vil forandre saka. (Det høyrer også med til historia at eg nyttar litt av tida i elevfrie veker som t.d. haust- og vinterferie til å lese litt av "bør"-litteraturen, så eg er ikkje heilt blank)
Som HildeSol og Silje så brukar eg og bokbloggar, anmeldelsar, Goodreads og Bokelskere som verktøy. Eigen base er også ofte god å ha, og eg brukar Biblioteksentralen sin base "Emner i Skjønnlitteratur - Unge voksne og voksne". Den siste må vi abonnere på, men no føler eg at den er verd det. Dei er veldig lydhøyre for framlegg til forbetring, så den blir heldigvis stadig betre og er eit verdifullt hjelpemiddel når fordjupningsemnevelginga tar av utpå hausten.

Likevel så er alltid "ei god bok" ei utfordring, den berømmelige smaken er jo veldig delt....

Synne sa...

Takk, alle sammen, for felles syt, gode tips og innspill! Jeg var innom Goodreads i dag og tok ut ei liste over tips til bøker i lesering, det er alltid nyttig. Men det blir nok veldig tilfeldig hvor jeg går inn og ser. Får gjøre meg mer kjent med de ulike tilbudene som fins i dag og se hva jeg kan hente ut av dem.

Synne sa...

Og @eli: tusen takk!