lørdag 13. oktober 2012

Spiral (og et ganske mislykka forsøk på sjangersetting)

Cappelen Damm, 2012

Jeg satte meg ned etter jobb i dag med Spiral, bok 5 i Tunneler-serien av Roderick Gordon og Brian Williams. Noen timer senere var siste side bladd om. Jeg var omtrent limt fast i godstolen de timene.

Det er rett og slett en fengslende serie disse forfatterne har skapt. Jeg skal ikke si så mye om handlinga fordi det vil være en spoiler i forhold til tidligere bøker; du som ikke er redd for slike og/ eller vil vite mer kan lese innleggene (ikke anmeldelsene!) mine om  Tunneler (bok 1), Avgrunnen (bok 2), Fritt fall (bok 3) og Nærmere (bok 4).

Det jeg kan si er at handlinga her beveger seg mot en ny sjanger, igjen. Til nå har det vært elementer av:
  • trange tunneler og knirkende heiser (litt å jobbe med for klaustrofoben)
  • svartøyde vakter og torturkamre
  • ikke spesielt snille småsøstre
  • underjordiske verdener i flere lag, den ene med en egen sol faktisk!
  • terrororganisasjoner og motstandsgrupper
  • livsfarlige virus og hjernekidnapping
  • (på den lyse siden) snille kjempekatter, litt romantikk og i det minste masse godt kameratskap.
I Spiral strekkes strikken enda lengre i grøsserretning. Jeg har nettopp sett Prometheus, forfilmen til Alien-filmene, og jeg får virkelig sterke assosiasjoner. Det sier vel en del.

En av forfatterne skriver i et etterskrift at han selv ble overrasket over hvordan ting utviklet seg i skriveprosessen. Og jeg vet ikke hva jeg skal synes om resultatet. I forrige bok var det gråsoner mellom de "gode" og "onde", det tilførte serien en slags miljø- og samfunnsbevisst tyngde; her er vi over på monstre og vanlige mennesker, så alt blir beksvart og ganske så hvitt. Ren action/ grøss. Og det meste skjer på Overjorden; det skaper en endetidsstemning.
Og jeg er ikke veldig glad i grøss heller. Burde ikke lest alle de slimete detaljene.
Forresten; Harry Potter-fans vil også grøsse over navnet til ett av monstrene, det lover jeg!

Dette kan altså leses som en advarsel. Begynner du på første bok, er det en viss fare for at du blir hekta, så da kan det være greit å vite hva som venter deg.

Skal jeg røpe en ting til? Ja, jeg gjør det. Ikke alle av heltene i serien vil bli med i neste bok. Gordon og Williams vet hvordan de skal kille sine darlings.

2 kommentarer:

astridterese sa...

Spennende! Vi har serien stående på Nye bøker for barn hylla rett bak meg og jeg tror jammen jeg må gå og plukke dem med meg hjem :-)
Jeg har også akkurat sett Prometheus og bøker som gir deg assosiasjoner til den må jeg nesten få med meg!

Synne sa...

Lykke til;) Jeg for min del måtte begynne på andre bok før jeg følte det virkelig fenget. Bare et tips!