lørdag 27. oktober 2012

Dagbøker og andre bøker (tilbake til den personlige bloggen)

Kjære dagbok!

I dag har jeg...

Fra jeg var 10 år gammel skrev jeg dagbok ganske samvittighetsfullt, med små og store betraktninger og til dels detaljerte opplysninger om hverdagen og hva som skjedde i livet mitt. Det var noen hull i skrivinga en periode, men jeg skriver fremdeles i det som nå kanskje heller er ukesbøker eller månedsbøker. Det hjelper meg med å huske ting senere, og det hjelper meg til å bearbeide opplevelser og tanker i nåtida. Genialt!

Utfordringa er å ikke leve i fortida, men lære av den i nåtida i møte med framtida.

Skriver du dagbok?

Uansett, jeg fikk for et par uker siden en postpakke fra mamma med alle de gamle dagbøkene mine. Så ligger de her foran meg, fulle av tanker, drømmer, tidsbilder, minner. Jeg er en nostalgisk person som liker å mimre, men det er lenge siden jeg leste akkurat disse notatene, og det er rett og slett en stor opplevelse. Bare noen få ord trenger jeg lese - jeg skrev av og til i stikkordsform - så er jeg tilbake i klasserommene, på barnerommet, sammen med venner, ute i området der jeg bodde. Jeg kan le av flauser og sprø ting som ble gjort og sagt - av meg eller andre. Kjenne varmen fra godord, smil og vink. Jeg kan også kjenne klumpen i halsen fra gråere dager. Det var mange lysglimt, og det er stort sett det jeg har spart på på papiret, men etter hvert tyter det fram en understrøm av mørkere tanker og følelser jeg gjerne skulle vært uten. Jeg kan si så mye som at jeg delvis har kjent meg igjen i det Anja skriver om i denne bloggposten, og jeg gruer meg til dagbøkene jeg snart skal ta fatt på. Det kommer til å bli hardt arbeid å komme igjennom dem, for jeg vet at de dekker den mørkeste perioden i livet mitt.

Som sagt, jeg liker å mimre, men lesinga av dagbøkene fyller også en funksjon - i et prosjekt som jeg regner med å kunne si litt om etter nyttår.----

Hva skjer ellers på lesefronten?
Jeg er spent på hvordan det nynorske barnebokmarkedet utvikler seg framover og kommer til å følge med!
Ellers har jeg fem bøker i ventepåblogginnlegg-bunka (tipper at de får et samleinnlegg):
 • Miss Peregrine og øyas hemmelighet
 • Mørk engel
 • Tobie og treets hemmeligheter
 • Donutdagbøkene
 • Mors og fars historie
Så er det bøker som er lånt eller kjøpt og skal bli lest, etter hvert, det er meninga:
 • Stuarts mirakuløse mysterium
 • Noe usynlig
 • Muleum
 • Hvite tenner
 • Notat vedrørande kjærleik (Rønnaug Kleivas verker)
 • God morgen og god natt (diktsamling)
 • pluss pluss pluss.
No rest for the readers!

2 kommentarer:

Elin sa...

Jeg skriver fortsatt dagbok, kanskje ikke så ofte som jeg gjorde på barneskolen og ungdomsskolen, men jeg har en bok jeg skriver spesielle hendelser i:) Jeg har ikke tatt vare på alle dagbøkene mine, men jeg har fortsatt noen fra jeg gikk på ungdomsskolen. Litt rart å lese nå he he:)

Synne sa...

Ja, ikke sant? Det er av og til som å lese om en helt annen person, for min del. Dagbøker er verdifulle!