tirsdag 19. mai 2020

Baksjå: april. Fortellinger, del 1

Husker du april?

Vel, det ser ut til å bli (krysser fingre!) den eneste hele måneden preget av ekstraordinære korona-tiltak i Norge og store deler av verden. Barnehage og småskolen åpnet helt mot slutten, men med strenge begrensninger. Før det hadde vi påskeferie, men uten reiser.
Det flommer over av kreative prosjekter på nett; særlig samarbeidsprosjekter som f.eks. kor og korps. En av mine favoritter på YouTube er Holderness-familien, som kan både synge og spille skuespill (særlig far i huset).
Jeg begynte også å se på kanalen til Kara og Nate, som har reist rundt i verden i tre år og faktisk ble "koronafaste" i Singapore.

Lesing i april

April ble en helt grei lesemåned. Jeg leste 3 fakta-/diskusjonsbøker, 9 skjønnlitterære bøker for voksne (av disse en diktsamling og to novellesamlinger), 2 ungdomsbøker og 1 barnebok. 

Jeg deler opp i flere innlegg og begynner med fire bøker i ulike sjangre. En diktfortelling, en fabel, en ungdomsbok og en koselig/ morsom trilogi. 

Flamme, 2019
Jeg klarer det ikke alene er den nest nyeste diktsamlinga til Kristian Bergquist (det kom en også i år). Boka er nesten som en liten roman med mange fortellende dikt om "jeg" som flytter ut i skogen i Trysil og kjenner på aleneskapet, også ensomheten. En får vite litt om hvorfor han flyttet. Han skriver om det som er i hans liv og det som har vært - om dikting, kjærlighet, foreldre som trenger hjelp. Det er ofte vondt å lese; samtidig blir en fanget inn av det han skriver om. Det er enkelt og nakent. På side 166 er diktet jeg kunne ha elska deg

jeg er lei
av å lete
nå vil jeg
snart bli funnet

Og på side 78 under overskriften blant mennesker, dikt 4: 

jeg oppsøker fastlegen 
for å spørre
om jeg bør
begynne
å ta
melatonin
mot den frittløpende døgnrytmen
men først lytter hun
med et stetoskop
og hører
hjelp meg
hjelp, hjelp, hjelp
jeg er her inne
hjelp meg
hjelp meg
hjelp meg

En kan lure på hvordan det har gått med "jeg" nå når samfunnet har vært nedstengt. For noen blir ensomheten sterkere. Andre får en følelse av at folk flest mer skjønner hva ensomhet og isolasjon kan være.

Gyldendal, 2019
Et hav av kjærlighet er en ungdomsroman av Tahereh Mafi. Handlingen foregår i en amerikansk by ett år etter 11. september, altså i 2002 - mens dagens tenåringer knapt var født. 
Den digitale kommunikasjonen vil virke ganske fremmed for ungdommer som leser dette i dag (det er spesisert at de bruker MSN Messenger som chatteprogram, for eksempel), og vi har et par kulturelle referanser som får fortelleren til å omtale seg selv som en "pensjonist fanget i kroppen til en skoleelev" (forfatteren var ung i samme periode, kanskje hun har lagt noe av seg selv i fortelleren?)

MEN når dette er sagt, er Et hav av kjærlighet ei veldig fin fortelling. En kommer virkelig under huden på Shirin (16), som bruker hijab (bare fordi det føles rett) på en amerikansk skole og som blir labpartner i biologi med hvite Ocean. De får følelser for hverandre.
Shirin har opplevd mengder av trakassering og flyttet mye uten å kunne danne vennskap, så hun har bygd opp et sint og mistenksomt forsvarsverk. Ocean på sin side framstår som litt naiv i troen på medmenneskene sine. Han liker Shirin og vil være med henne, så hvorfor skal han bry seg med hva folk sier? Det viser seg at motstanden blir uventet stor og at vennene, moren og skolen ikke takler det i det hele tatt.
Shirin får breake (danse breakdance) med broren og vennene hans, dette blir arenaen hun får skinne på og hvor folk kanskje kan se forbi hijaben.
Gyldendal, 2019

Isdragen er en barnebok av George R.R. Martin. I fantasysjangeren, naturlig nok, akkurat som En sang om is og ild (Game of Thrones). I motsetning til bøkene han skriver for voksne, er denne kort, lettlest, omtrent som en liten fabel. Den er vakkert illustrert av Luis Ruyo.
Vi møter vinterbarnet Adara, ei lita alvorlig jente som aldri viser følelser og som elsker frost og kulde, i motsetning til resten av familien og samfunnet. Hun lengter etter vinteren, for da kommer Isdragen, som er hennes eneste venn. De andre frykter den, hun rir på den. 
Det er krig, og fienden har mange drager. Kan Adara og Isdragen hjelpe?

Tre små venner av Kjell Aukrust leste jeg fordi Aukrust ville fylt
Cappelen, 2000 (utsolgt)
100 år i år. Nå kokte kanskje jubileet litt bort i korona?

Jeg har aldri lest bøker av Flåklypas far før, men kjenner noen av karakterene og hadde en forventning om at det skulle være trivelig, lun humor. Det var det. Men også kommentarer til samfunnet både i bygd, by og utenlands, nærmere bestemt Italia! (Det var spesielt å lese om norske turister i dette landet som nå er stengt på grunn av virusplager.)

I denne samleboka (tre bøker utgitt 1966-1977) møter vi tre venner av fortelleren: Solan, Nystumoen og Ludvig. Disse skal visstnok være typetegninger av tre sider ved fortelleren (forfatteren?) selv.
Fjøsnissen Nystumoen var et nytt bekjentskap for meg! Snill, arbeidssom (i motsetning til Solan) og blid.

I anledning jubileet har Cappelen Damm gitt ut praktboka Kjell Aukrusts verden




Ingen kommentarer: