mandag 6. januar 2014

Baksjå og framsjå: desember

Jula er ferdig, visste du det? Tenkte jeg det ikke. Jula er rydda ut hos meg, blant annet julekrybba som fikk et litterært tilskudd (se under), men jeg sparer på minnene litt til. Og oppsummerer måneden som gikk. (Her var oppsummeringa for november.)


Desember på bloggen ble preget av adventskalenderen jeg lagde. Fjorten innlegg handlet om gjennomføringa av disse utfordringene, og seks av dem kan passere som bokrelaterte. Men jeg leste også noen bøker i julemåneden som jeg aldri fikk skrevet, nevnt så vidt eller videoblogget om, her er de:
  • Før flommen tar oss av Helena Thorfinn, som jeg altså hadde med som togbok sørover på juleferie. Virkelig fascinerende lesning om bistand, utbytting og kulturforskjeller i Bangladesh, og vil gjerne skrive mer om den i et innlegg sammen med neste bok, som også har et eksotisk tema:
  • Den stumme gutten av Saniee Parinoush. Mamma forteller av og til om bøker hun har lånt på Lyngdal bibliotek, og denne ba jeg henne fornye så jeg kunne lese den i ferien. Ikke så actionpreget som den over, men mer intens på et følelsesmessig plan. Handling fra Iran.
  • Den forsvunne byen av Clive Cussler. Togbok på vei tilbake til Ål. Denne hadde jeg stadig en følelse av å ha lest før, men sjekket det ikke før nå. Og det stemmer. Jammen meg brukte jeg ikke flerfoldige timer på å lese om igjen ei bok som er sånn midt på treet. Den var spennende nok, men altså. Fy og fy...
  • Jag saknar dig, jag saknar dig av Peter Pohl og Kinna Gieth. Fått i julegave. Utrolig fin! Vil nok også skrive mer om denne, bok om sorg og kjærlighet og lest på svensk.
  • Nattevakt av Synne Lea, diktbok illustrert av Stian Hole. Fått gjennom kulturfondordninga på biblioteket. Alle norske folkebibliotek skal altså ha fått den. Løp og lån! Eller kjøp! Jeg vurderer å kjøpe den selv. Og i gave også. Men ikke si det til noen. Her ser du utdrag fra denne nydelige boka, som jeg vil hevde passer ikke bare for barn, men for alle.
I sum leste jeg 13 bøker i desember. Da blir summen for 2013 (ta-ta-ta)

182 bøker!

Jeg har allerede begynt på lovprisinga av Nattevakt (årets vakreste, i konkurranse med Habibi), men er det andre bøker fra desember som kan bli med på Best i 2013?
Kanskje jeg skal innføre kategorien "mest irriterende omlesing" for Cussler? Ellers når den svenske ungdomsboka høyt opp blant ungdomsbøkene. Vi får se!

Hva skjer så i det nye året, i januar?
  • jeg er ferdig med Gone-serien av Michael Grant, og her kommer det nok et innlegg. Heldigvis slapp jeg å sitte som et spørsmålstegn under lesinga av Lyset, det gikk fint å komme inn i universet igjen, og jeg likte avslutninga.
  • jeg har lest ungdomsboka Midtsommermåne, tredje (unnskyld, fjerde) bok i den mer ukjente, norske Tvedt-serien av Kari Sverdrup. Førsteboka Tilfeldig engel falt jeg fullstendig for i 2010, så selvfølgelig måtte jeg få med meg det som sannsynligvis ikke var slutten.
  • jeg så nettopp Hobbiten nummer 2 på kino, og fikk dermed lyst til å lese i tidsoversikten bak i Ringenes herre og sjekke "fakta" og "fantasi". (Men for noen effekter!) Og har jeg egentlig lest hele barneboka?
  • jeg er ferdig med Intimacy and Friendship on Facebook (boka, ikke Facebook), kanskje det kommer noen betraktninger i den forbindelse.
Og så gleder jeg meg til et nytt år, både som lesehest og som menneske ellers.
Jeg vil prøve å lese mer barne- og ungdomslitteratur i 2014; i 2013 ble det mindre enn det som er denne barnebibliotekaren verdig. Jobb, javel, men også ofte kos! Ellers har jeg nyss lånt med meg hjem to bøker av Helga Flatland og ei av Arnfinn Kolerud (oppfølgeren til denne), de har jeg store forventninger til.

God begynnelse på det nye!


Ingen kommentarer: