søndag 12. august 2012

Framsjå og baksjå: juli

Søster og jeg har hver vår rosebusk hjemme hos mamma og pappa. Her er min.
Tida er overmoden for et oppsummeringsinnlegg for juli! Her er framsjå og baksjå for juni.

Juli var først og fremst ferietid for Lesehesten. Riktig nok var det bare halve måneden som var helt fri, men ting er annerledes enn resten i året også når en kommer tilbake på jobb. På mitt bibliotek betyr ferietid ekstra masse folk innom (det er gøy!), mer skrankevakt (på grunn av ferieavvikling) og "innedager" (stengt, men ikke uvirksomt, bibliotek) som flyr fort som bare det. Rett og slett en slags unntakstilstand.

Juli hadde også Sverige-tema etter reisen til söta bror, og det har preget leselista mi og delvis bloggen for måneden som gikk! Av de 25 bøkene jeg leste (mange barnebøker, bør jeg legge til) var det 10 bøker av svenske forfattere, blant andre Astrid Lindgren. (Jeg har, som sikkert mange andre, tidligere sett filmene uten å lese bøkene. Lesing anbefales!) Fire svenske ungdomsbøker ble kjøpt til spottpris i Stockholm og lest med ulik grad av innlevelse og uro.

Ellers fikk jeg med meg
 • ei tjukk vampyrbok som jeg sukket over
 • første bok i en ny bygdeserie
 • ei følegodt-bok som ble litt for søt, bokstavelig talt (sjokolade som tema)
 • en roman fra 1990 som på en måte gir seg ut for å være noe annet og som har opprørt meg (det kommer en bloggpost om den, jeg lover)
 • to bøker som på ulike måter handler om kjønn (transpersoner og menn/kvinner)
 • ei reportasjebok om 22. juli
 • en biografi om fantasyforfatteren C.S. Lewis; interessant, men manglet svaret på et spørsmål
 • ei ungdomsbok jeg husker at jeg leste da jeg var... ja, nettopp, ung! Ga ikke helt den samme følelsen i dag, naturlig nok
 • første boka i en dystopi-serie, grei lesning
 • to ungdomsbøker som på ulike måter behandler temaet "en ny sjanse". Den ene helt urealistisk, den andre bare litt, og sistnevnte kom best ut i min sammenligning (skal blogges om!)
 • to ungdomsbøker med innslag av mafia; den ene en sjarmerende Romeo og Julie-aktig kjærlighetsfortelling og den andre en dagbok som bygger på en sann historie
 • ei bildebok som ble lest av både en 34-åring og en 3-åring
Kan en eller flere av disse havne på listene til "Best i 2012"? Jeg tror ikke det. Ingen av disse fikk meg til å tenke "ja! Denne boka må jeg bare anbefale!"

Og lesemålene? En biografi ble som sagt lest, ellers har det ikke skjedd noe nytt. Fremdeles har jeg igjen å lese 3 reiseskildringer, 2 biografier og 1 bok av en russisk forfatter. 2 egenproduserte dikt igjen å publisere. Likevel føler jeg at jeg har hatt en god lesemåned!

Så var det framsjå. August er godt i gang, og jeg ser at denne måneden vil bli preget av ulike sjangre, tegneserier, reportasjebøker og flere barnebøker. Man skal jo forberede seg til "høstens eventyr" på biblioteket! I går fikk jeg gløden og bestilte flere pakker med nye bøker fra ulike nettbutikker (blant annet andreboka til ei bok jeg fikk i gave av en ung leser), så det blir nok av ting å skrive om.

Ellers kan jeg tipse om en interessant diskusjon som går nå på Solgunns blogg om felles tema på bokblogger. Felles tema kan være interessant (jeg likte for eksempel denne og fikk lyst til å skrive et "mitt liv"-innlegg), men det kan også bli en sovepute - og for noen - en irritasjon. Minner det litt for mye om minnebøkene vi jenter hadde da vi var små?

Ingen kommentarer: