søndag 9. juli 2017

Lesehesten oppsummerer: juni

Jeg stod i bilkø i Hardanger pga veiarbeid. Knips!


Hva skjedde denne måneden?
Det var avslutning av våren både hjemme og på jobb, med diverse innspurter, flere friettermiddager og fest. Jeg engasjerte meg litt i diskusjon rundt Netflix-serien "13 Reasons Why", som bygger på boka jeg skrev om her. Hvordan kan en lage gode historier rundt et selvmord?

Så var juni også starten på ferien min, hvor jeg brukte bilen sørover via Hardanger og Ryfylke. Flott tur, bare litt lengre enn jeg hadde tenkt. Og selvfølgelig gikk en av de første turene i Lyngdal innom det lokale biblioteket for påfyll av lesestoff. Sånt som jeg rett og slett har lyst til å lese uten å tenke på formidling.
Det har selvfølgelig blitt tid til andre ting også, som bare å nyte sommeren.

Jeg blogga om...
lesemålet for mai (dikt), og om ei fin ny barnebok som jeg sammenligna med den nye Anne fra Bjørkely-serien.

Jeg leste...
den første Harry Potter-boka på nytt på norsk, som nevnt i forrige innlegg. Ellers ble det i alt 13 bøker for store og små. Helt passe antall!

Fakta og dokumentar
Kagge forlag, 2017
Kunsten å sykle USA på tvers av Gunnar Kagge valgte jeg fordi jeg hadde fulgt "Sykkel-Gunnar" på Facebook i fjor sommer.

Aftenposten-journalisten syklet gjennom USA fra øst til vest (ofte gjennom flere små og litt isolerte (lands)byer) for å treffe folk og prate med dem. Flere av dem hadde aldri pratet med journalister før og var imponerte og stolte over at noen ville høre deres mening - blant annet om politikk. Kagge er selvfølgelig fokusert på presidentvalget og de ulike kandidatene, og en får et innblikk i hvorfor også (kanskje særlig) fattige i fraflytta lokalmiljøer håpet på rikmannen Trump. Ellers forteller han om hvordan det kan være å sykle i de ulike områdene når du for eksempel må beskytte deg mot fremmedfiendtlige hunder og riflemenn. Variert og informativ bok!
Smakebiter fra turen ligger på Aftenpostens sider.

Ikke engang ølen min fikk komme på besøk nå. Vent til vi er i Syden, øl! Da skal vi leke hele tiden, det lover jeg deg! Jeg må bare bli skikkelig, skikkelig tynn først, sorry ass. (Fyllik, s. 69)

Aller forlag, 2016
Da jeg så Fyllik av Julie Winge på utstilling i biblioteket tenkte jeg "hm, dette ser veldig annerledes ut enn det jeg har opplevd". Alle har godt av å få innblikk i helt andre liv av og til, så jeg leste boka. Dette er ei personlig fortelling fortalt med en muntlig stil, og siden forfatteren bare litt eldre enn meg, blir parallellene lette å følge (men kontrasten stor). Winge vokste opp med teaterforeldre med mye tid for seg selv, og med en tidlig lyst til å utforske forbudte ting - som alkoholrus.

Og nettopp denne rusen ble hennes "venn" og fiende gjennom flere tiår, gjennom arbeid på utesteder og teater, gjennom forhold og foreldreskap, helt til barnevernet sa rett ut at det ikke gikk lengre. Og hun skjønte det selv, at hun og alkoholen måtte skille lag.
Mellom Julies egne minner og betraktninger dukker det opp intervjuer med mennesker nær henne - foreldre og barn. Mot slutten er det ei liste over konsekvenser av en alkoholikers liv. Ingen ting blir feid under teppet her.
Selv så tragisk store deler av denne fortellinga er, er det en selvironisk humor som går igjennom alt, og teksten er lett å lese.


Romaner
Bazar forlag, 2015
Piken på toget av Paula Hawkins hørte jeg, i et anfall av trimmelyst, på digikort (minnekort i en Digileser; disse er dessverre godt på vei ut av markedet). Det er en psykologisk thriller med tre fortellere (og tre gode innlesere på lydboken). Jeg fulgte spent med.

Hovedfortelleren er Rachel, ei barnløs og skilt dame som tar toget hver morgen fra hybelen hun har hos en venninne til "jobben". Hun har mistet jobben for lenge siden på grunn av fyll, men dette har ikke venninnen fått vite. Og hvorfor drikker hun? Det kommer fram etter hvert. Rachels forfall og fortvilelse er det vondt å lese om.
Ofte stopper Rachels tog like ved et hus hvor det bor et ungt par. Hun kaller dem Jess og Jason og fantaserer om dem som det perfekte paret. De blir selve symbolet hennes på at ekte kjærlighet fins. Selvfølgelig er ikke paret perfekt. Etter hvert kommer nemlig kvinnen, Megan, inn som den andre fortelleren.    
"Jess" og "Jason" bor tilfeldigvis i samme gate som Rachels eks Tom og den nye kona hans, Anna. Og Anna er den tredje fortelleren. Hun skulle vært lykkelig som ny mor, men Rachel forstyrrer det hele med sine fylleringinger og plutselige besøk i nabolaget.

Med de tre fortellerne, som forteller både parallelt og i tilbakeblikk, blir løsningen på Megans forsvinning avslørt - for både leseren og de to kvinnene som er igjen, og er i fare.   

Gyldendal, 2014
Leserne i Broken Wheel anbefaler av Katarina Bivald fikk jeg selv i hånda av en kollega på Gol bibliotek. Denne måtte jeg bare lese! Blant annet tok denne single lesehesten boka fram på rommet til Hotel i Øvre Eidfjord på veien sørover.

Dette var en skikkelig romantisk feelgood med litterært tilsnitt. Svensk kvinnelig bokhandler kommer på besøk til amerikansk brevvenninne midt i ingensteds og finner ut at denne er død. Men resten av menneskene i Broken Wheel, og da (selvfølgelig) særlig en singel kjekkas, tar imot henne og installerer henne i den gamle damens hus. Snart blir hun rastløs og syns hun må gi noe tilbake til landsbyen. Det blir en bokhandel - ingen der i området leser bøker, men... kanskje disse kan hjelpe for både landsbyboernes framtidstro og åpning av nye perspektiver på ting?


Schibsted/ Lydbokforlaget, 2012/2014
Stormen av Frode Granhus er en nordnorsk krim. Jeg hørte denne først på lydbok og fullførte så med papirbok. Det var en god oppleser med nordnorsk tonefall, dialogene ble lest på dialekt.

Etter en storm i Lofoten løsner et ras på ei øy, og levningene av et barn kommer til syne. Et mishandlet barn etter skjelettet å dømme. En stund tidligere har en tilflytter blitt stygt forbrent i en garasjebrann og ligger nå på et sykehjem. Hvem er han? Har han og det som har skjedd med ham (vi skjønner fort at det ikke var en ulykke) noen sammenheng med det nye skjelettfunnet?

Etterforskeren Rino Carlsen (som er etterforsker i flere av Granhus' bøker) kommer til Reine for å hjelpe den lokale politimannen som har blitt merkelig tiltaksløs i løsningen av mysteriet med skjelettet. Det viser seg at kollegaen har egne minner fra flere år tilbake som er vonde og veldig personlige.
Veldig bra, spenning til siste slutt. Jeg hadde mine mistanker om løsningen på gåten, men koste meg likevel med veien fram dit.

Pax forlag, 1997
Mens Estha rørte i det tykke syltetøyet, tenkte han to tanker, og de to tankene han tenkte, var disse: 
a) Hva som helst kan hende hvem som helst. 
og
b) Det er best å være beredt. 
Da disse tankene var tenkt, var Estha Alene tilfreds med sin smule visdom. 
Mens det varme, røde syltetøyet roterte, ble Estha først til en trollmann med spolert sleik og ujevne tenner, og deretter til heksene i Macbeth. 
Ild brenne, banan boble. 

Guden for små ting av Arundhati Roy har jeg endelig fått lest! Denne må vel kalles en moderne klassiker. En indisk familiehistorie og kulturskildring gjennom et par generasjoner, særlig sentrert rundt en liten uke der den syrisk-kristne familien Kochamma får besøk av en ung kusine fra Amerika. Hun rekker å gjøre stor lykke før hun dør. Hovedpersonen Rahel og hennes tvillingbror Estha har hatt noe med det å gjøre, men hva? Det blir avslørt litt etter litt. Uansett har det som skjedde preget begges liv på vonde måter; de har blitt atskilt og på hvert sitt sted prøvd å glemme. Estha er stum, også fordi han opplevde noe forferdelig rett før kusinens ankomst.

Vi får også en vakker - og grusomt trist - historie om umulig kjærlighet mellom tvillingenes unge mor og en såkalt "urørbar" altmuligmann. En torturscene munner ut i filosoferinger rundt ondskapen vi mennesker kan gjøre mot hverandre.
Happy ending? Vel... jo, siden vi hopper fram og tilbake i tid.

Tegneserie
DC Comics, 1996/1997
Batman: the Long Halloween av Loeb Sale var en solid tegneseriebok med flere historier i. Den røde tråden er jakten på en skurk som går under navnet Holiday; han dreper folk i Gotham på finurlige måter på spesifikke dager - Valentins dag, Independence Day og så videre. De drepte er knyttet til to ulike mafiabosser.  Batman/Clark Kent får hjelp av politimannen James Gordon og advokaten Harvey Dent, og av og til også Batwoman.
Jokeren blander seg naturligvis inn og får meg til å grøsse ekstra på ryggen. 
Det kan nok være en fordel å være inne i Batman-universet for å få fullt utbytte av tegneserien. 

Ungdomsbøker
Sommerdager og sommernetter (ebok) er ei ny novellesamling av amerikanske ungdomsbokforfattere. Sommerferien er det felles temaet, og mange av historiene er kjærlighetshistorier. De fleste realistiske, men et par inneholder elementer som ikke passer inn i vår 2017-hverdag. Verdt å sjekke ut!

Cappelen Damm, 2017
Sjelløs av Neal Shusterman er den tredje boka i Livsloven-serien, en av mine favorittserier som visstnok skal komme i to bind til. Det var ei stund siden jeg hadde lest Splintret og Spleiset, men disse bøkene gjorde inntrykk, og det var lett å komme inn i handlinga igjen. I tillegg til mer god spenning ble det en romantisk trekantvri mellom tre av våre hovedpersoner - og et møte med amerikanske urinnvånere (indianere, har et annet navn i boka) som melder seg ut av det dystopiske samfunnet.

De døde ser deg av Alexander Løken er også en ny framtidsthriller, om en framtid der verden står i fare for utslettelse og en gal riking har stjålet nøkkelen til redningen. Høyteknologisk dataovervåkning møter magiske spøkelser og åndemanere. Forfatteren skriver om ideene sine bak boka på Forlagsliv.

En av Sarah Crossan er ei tjukk bok, men la deg ikke skremme. Den er nemlig en fortelling bygd opp av små kapitler, og kapitlene har korte setninger; teksten kan minne om dikt. På forsiden kan en se to jenter som er bundet sammen rundt midjen. De er siamesiske tvillinger. Fysisk sett like, men ganske forskjellige som personer. Hvordan kan en være seg selv når en aldri er alene? Vi får vite hvordan det går når søstrene skal begynne på vanlig ungdomsskole, når en av dem forelsker seg for første gang, og når det forferdelige skjer som dessverre ofte følger med hos siamesiske tvillinger.

Barnebøker
Cappelen Damm, 2005
Elg i solnedgang av Bjarte Bjørkum og Tøddel Blisterplytt av Rune Belsvik er to nynorske barnebøker som har det til felles at de bruker humor som virkemiddel. Den første handler om en elg som blir lei av å være i skogen, men ikke takler det moderne livet fordi solnedgangen lokker. 
Den andre handler om hvordan det går når den vesle bygda Bløygen blir inntatt av Keisemda (kjedsomheten). Det begynner med at ordfører Rosina Myrl sukker. Hva skal bløygerne gjøre når alt etter hvert blir så grått og trist? Ja, hva får oss mennesker til å føle at vi har det godt i livet? Konkurranser? Eller noen å kose med? Som vanlig i Belsviks "eventyrfortellinger" er det en alvorlig bunn og fine filosoferinger.

Alt i alt
har jeg fått flere fine leseropplevelser. Både spennende thrillere og vakre fortellinger, reiser i både øst og vest og litt lett filosofi.

Hva skjer i juli?
Lesemålet mitt for juli er å lese en roman av Jules Verne, og En verdensomseiling under havet er nå lånt. Akkurat nå pakker jeg det siste til Gotlandstur med familien, og tar da med noen bøker til den lange turen. Kanskje Trærnes hemmelige liv, som jeg nettopp kjøpte? Håper på god tid til å gjøre andre ting og ellers at det jeg leser er verdt det! Det er lov å slutte når noe ikke fenger.


God lesemåned!
 

Ingen kommentarer: