Utsikt fra Clarion Hotel "The Edge" i Tromsø |
- en tur langt nord i jobbsammenheng, med tid til lesing på flyturer og en svipp innom gamle trakter (jeg ble født i Nordens Paris). Fint vær etter hvert, mye fint folk! Fikk sett Polarinstituttets bibliotek og, selvfølgelig, Tromsø bibliotek.
- ålingspåske med blant annet innspilling av en musikalsk video; del av et virtuelt kor-prosjekt! (Her kan du lese om Virtual Choir-prosjektet fra 2014. A propos musikk, måneden før fikk jeg med meg min første nettkonsert, med The Real Group og Rajaton (LEVELELEVEN); en flott opplevelse!)
- barnehagedag på jobb med høytlesing for 4- og 5-åringer i en ekte lesehule som til vanlig er yogarom
- farvel til bilen Billy i en litt dramatisk hendelse (slapp heldigvis med skrekken selv. Nytt prosjekt: ny bil.)
- hele tre bokkjøp, en noe uvanlig hendelse for en lesehest som frekventerer biblioteket hver dag...
Jeg leste i alt 22 bøker i mars, det vil si 60 bøker de tre første månedene i 2016. Her er noen ord om et utvalg av dem som ikke fikk et eget innlegg.
Fakta/dokumentar
Egne innlegg burde Jesussoldaten av Tonje Egedius og Anders Torp og Vi som ikke kommer til himmelen av Håkon og Tor Edvin Dahl få. Disse vil jeg sannsynligvis skrive om på den andre bloggen min etter hvert. Kanskje du har sett debatten rundt barns rettigheter i religiøse miljøer i Debatten på NRK, her.
Tegneserie
Vantina (side 81 i boka) |
En ting som fikk meg til å stoppe opp, var Veslemøys radikale forsvar for borgerlønn - altså at borgere av et land får en slags grunnlønn uten hensyn til hva de produserer eller bidrar med til fellesskapet. Det slo meg da: hvor mange tjener vel ikke penger i dag på produkter som vi egentlig ikke har bruk for og som heller skader oss? Bør disse egentlig bli rikere?
Cappelen Damm, 2015 |
Jeg hadde gleden av å bli kjent med Megzilla av Gro Dahle (illustrert av Kaja Dahle Nyhus). Her har vi rett og slett ei tegnet og poetisk framstilling av hvordan det kan føles å være fremmed i sin egen pubertetskropp, å oppleve at foreldrene ikke forstår og heller invaderer, men å etter hvert finne seg selv mer og også Den første (erotiske og romantiske) kjærligheten. Utrolig flott!
Så lenge himmelen er over jorda av Levi Henriksen leste jeg som ebok. Her møter vi en ung gutt med en "bucket list" (fins det et godt norsk ord?): dette vil jeg ha gjort før jeg dør. For døden venter rett rundt svingen. Jeg fikk sterke assosiasjoner til en viss amerikaner både når det gjelder tematikk ("Faen ta skjebnen") og skrivestil, men alt av Henriksen står uansett bra på egne ben. (Les gjerne Tines bokblogginnlegg her!)
Jeg og Earl og jenta som dør av Jesse Andrews har nettopp blitt filma, i Hollywood. Jeg visste det da jeg begynte å lese boka.... men teksten er veldig lite optimistisk. Den forbereder deg på en mørk slutt og ingen rosenrøde passasjer underveis. Passer den da i Hollywood, tenkte jeg? Og så glemte jeg det spørsmålet og bare levde meg inn i handlinga, hvor hovedpersonen Greg blir motvillig venn med ei kreftsyk jente sammen med kameraten Earl - og prøver uten hell å lage en film som en siste gave til henne. Det er tøft. Realistisk. Rått. Ikke romantisk og ytterst lite sentimentalt.
Og så ser jeg dessverre traileren til filmen etterpå, og ja: det er store sjanser for at Hollywood ødelegger dette.
Men opplevelsen av boka, den er min.
Barnebøker
Jeg leste følegodtboka Maja Mill – drømmer, venn og tyv av Bjørn Olav Hammerstad (hva skjer når Maja blir mistenkt for tyveri av rektor Greftegreffs skatt?), den sprø De ville tvillingene av Jozua Douglas (hva skjer når pappa får i seg et magisk hundepulver?), Forfulgt og Oppgjøret av Arne Norlin og Andreas Palmaer (bok to og tre i serien om to venner/kjærester som heier på ulike fotballag) og den elleville Frank Einstein og antimateriemotoren av Jon Scieszka.
Gyldendal, 2016 |
Best i 2016?
- Megzilla, som ungdomsbok eller kanskje grafisk roman?
- Fagbøkene er vanskelige å velge mellom, kan gjerne føre alle opp på lista!
- Selv om jeg elsker Bredows serie, venter jeg enda på den barneboka som skal få meg til å tenke "wow".
Hva skjer i april?
Jeg har fått være på forlagsmøte for første gang på lang tid, og ble inspirert til å lese noen av bøkene fra Aschehoug. Fikk leseeksemplar av ei grøssete spenningsbok som falt i smak. Noterte ellers "Metro 2033", som blir med meg hjem fra jobb i dag. Ellers har jeg flere prosjekter på gang; fikk lyst til å finne ut mer om Øst-Europa. (Fordi jeg skal til Polen om vel en uke?) Leser nye barne- og ungdomsbøker. Venter på bestilt kursbok i sangteknikk. Mange prosjekter. Muligens litt for mange.
Uansett,
god lesemåned!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar