tirsdag 17. november 2015

Baksjå og framsjå: september

Rundkjøring i Lom! (Som visstnok uttales "Låm").
Her er oppsummeringa for august.

September var:
  • bibliotektur til diktardågån i Lom - her ble jeg inspirert til å lese mer av norske forfattere som tilfeldigvis er kvinner. Og til å skrive et nytt dikt. Og så fikk jeg hilst på Merete, en av tre vise kvinner, som denne dagen ikke var på "Årets bibliotek 2012", men på bokbar hvor vi hørte Ruth Lillegraven lese fra Urd.
  • bestilling av feriereise til Kypros, og dermed kikking i reisehåndbøker ....  
  • lesing av 23 bøker med stort og smått (170 bøker siden nyttår). Det var siste oppladning til bokprat på Ungdomsbokgildet i oktober, og jeg leste et par av bøkene "mine" om igjen pluss noen ekstra. Ungdomsboklesing blir gjerne en blanding av jobb og fritid, og særlig i forbindelse med dette arrangementet.

Denne måneden blogget jeg om ei fagbok av Tormod Huseby, som gjorde sterkt inntrykk. Såpass at jeg etter å ha lest den som ebok måtte lese den i papir etterpå, med huskelapper som ligger inni boka en måned etterpå!

Ellers leste jeg blant annet: 

Romaner:
  • Det vokser et tre i Mostamägg av Britt Karin Larsen, første bok i Finnskog-serien. Jeg har funnet ut at en gren av slekta mi (min oldemor Magnhild Berglodt) kommer fra området rundt Finnskogen, og hadde hørt mye bra om denne serien, så ville bli kjent med den. Det ga mersmak, selv om mye av handlingen er ganske trist.
  • Linnés dystre lærdom av Lars Mæhle. Krim som tar utgangspunkt i et klassetreff i ei bygd. (Godt at jeg ikke leste denne rett i forkant av jubileet jeg skal på til våren!) Uhyggelig stemning. Godt lagd spenning, som ellers hos Mæhle.
  • Starten på tegneserie-serien Amuletten av Kazu Kibuishi. De fire første bøkene er oversatt til norsk. Veldig spennende og akkurat den rette blandingen av funny animals, grøss og fantasy (som i min favoritt Bone av Jeff Smith.)
  • Den lille TegneHanne-boken av Hanne Sigbjørnsen. En kjøpe-til-jobben-for-å-lese-selv-bok. Men håper og tror at mange andre også får glede av den! Her kan du se TegneHannes blogg, der mange av tegningene er lagt ut allerede. De minner faktisk ganske mye om tegningene til Hyperbole and a Half (lenke til bloggen), som jeg leste i fjor. Og hovedpersonen virker til tider nesten like sprø!
  • En av oss av Åsne Seierstad. Tjukke boka, kjøpt på salg på Lom folkebibliotek! Dette er altså en av bøkene om 22. juli - ikke bare om Anders Behring Breivik (en av oss) og menneskene rundt ham, men også om ofre og deres familier. Sterkt. Lagt opp som en spenningsroman med beskrivelsen av ikke navngitte, døde personer som vi etter hvert skjønner hvem er. Og får klump i halsen. 
  • Kaoskrigeren av Annette Münch. Tøff dramathriller fra en verden langt unna min! På tide at jeg fikk lest denne. Det er ikke overskudd av norske ungdomsbøker om/ for tøffinger.
  • Bouvetøya 2052, også av Lars Mæhle. Miljøthriller/ dystopi. Bokpratet om på det før nevnte Ungdomsbokgildet, og her ligger det ute (4:02:30).
  • Anonym av Vera Voss (De 4). Nysatsing i Norge, ungdomsserie med fire anonyme, men sannsynligvis nye, ungdomsbokforfattere. Hovedtemaet er mobbing på sosiale medier. Hovedpersonen i denne første boka (som ble utgitt som gratis "snusebok") opplever trakassering av verste slag, og hevner seg med å lage en blogg hvor hun skriver om mobbingen og henger ut mobberen. Interessant konsept og ganske fengende, syns jeg!
  • Forbannet av Tonje Tornes. Andre bok i fantasyserie med handling fra norsk folketro. Jeg var litt usikker på om jeg likte første bok; andre bok er jeg enda mer skeptisk til, dessverre. Elementer av spenning er der helt klart, men for meg skorter det rett og slett en del på skrivehåndverket og noe på troverdigheten til plottet.
  • Pym Pettersons mislykka skoleball av Heidi Linde. Her var jeg like begeistret som før!  Pym er snart ferdig med ungdomsskolen, og alt blir liksom annerledes uten at hun helt klarer - eller vil - følge med.
 
  • A propos bøker som gjør meg glad: Happy ending, liksom? av Nina E. Grøntvedt er foreløpig siste bok i serien om Oda, som elsker å tegne og skriver en (cirka) 100 % ærlig dagbok. Hun prøver å gjøre ting på rett måte når hun begynner på ungdomsskolen, men starter med å dumme seg ut, som vanlig... Disse bøkene er kjempepopulære blant jenter 9 år og oppover. Hvorfor det? Tipper at det er en kombinasjon av de artige illustrasjonene, de morsomme (av og til triste) hverdagsforviklingene og det at Oda er en heltinne som er seg selv fullt og helt. Og innslag av venninneskap og kjærlighet gjør det ikke verre! 

Kunne noen av disse blitt best i 2015?
I så fall ville det bli en av fagbøkene Alene sammen eller En av oss (dokumentar/ fagbok), muligens Pym Petterson og/ eller Happy ending, liksom (barnebøker).

Framsjå: 
Som sagt hadde jeg Ungdomsbokgildet å se fram til, med seminar både i Drammen og Larvik. Årets gilde fra Drammen ligger streamet her (det faglige programmet begynner cirka 30 minutter uti videoen. Min første bokprat starter på 00:47:30).
I etterkant har jeg også lest flere av bøkene de andre tipset om!


Ingen kommentarer: