mandag 15. juni 2015

Baksjå og framsjå: mai

Bokbyttehylla på nærbutikken Samhald i Leveld.
Og nei, den stod ikke slik. Blogspot mener den
passer best sånn; og hvordan kan jeg klage?

Da er den siste vårmåneden over, og mai skal oppsummeres! Det ble som vanlig en måned preget av festdager - i bygda mi også med folkemusikkfest - og vi fikk noen få glimt av sommervarme. Ellers fins det jo alltids bøker en kan lese; når varmen kommer er en heldig hvis en har en veranda med sol! (I går: med teppe og jakke klart, når skyene gled foran.)
Innendørs bedrev jeg blant annet spilling på dataspillet Gone Home. (Det var fengende; løsningen på gåten er litt overraskende for en nordmann, men vil nok kunne røre en amerikaner.)

Baksjå og framsjå for april finner du her.


Hva blogget jeg om i mai?
I det minste var det mer litterær blogging enn måneden før! Ett innlegg om to bøker av Jens Bjørneboe, ett om barnebøker i ventepåblogginnleggbunka

Hva leste jeg?
Jeg leste 23 bøker; det betyr at jeg ved månedsskiftet hadde lest 92 bøker siden nyttår. Det tegner altså til å bli et aktivt leseår i år også! Halve bokbunka var romaner og fagbøker for voksne (mange som forberedelse til en bokprat), resten var barne- og ungdomsbøker.

Store ventepåblogginnleggbunker er en uting, for det første inntrykket av en bok og iallfall detaljene en skulle skrive om, blekner. Men jeg prøver å mimre så godt jeg kan, og har noen av bøkene på pulten ved siden av meg!

Pax forlag, 2014
Svik 1938 av Kjell Westö. Kan jeg kalle denne en thriller? Den har ikke den intense ytre spenningen, men et mysterium og hemmeligheter som avsløres litt etter litt, helt mot slutten. Jeg ventet faktisk med å lese de siste par sidene, fordi jeg trengte tid på å bli klar for denne avsløringen. Og før slutten hadde jeg fått med meg historiske bilder fra Finland i 1938 og tidligere (tilbakeblikk til borgerkrigen), en fortelling om den ærlige advokaten som får kameratgjengen sin ødelagt av storpolitikk og ideologier, og en parallell historie om sekretæren som strever med psykiske ettervirkninger av ett uklokt livsvalg. Intenst! Bra!
 


 
Urd av Ruth Lillegraven, Brageprisvinner fra 2013. Diktsyklus med to kvinner fra ulike tidsaldre, Seselja og Cecilie, som først og fremst møtes gjennom Cecilies utforsking av Seseljas historie. To ulike kvinneskjebner. Nydelige dikt. Boka skal få tale for seg selv, med et miniutdrag:    
Tiden, 2013

eg er seselja
eg syr for alle
snakkar med alle
og kjenner alle
slik ingen
kjenner
meg


Vigmostad & Bjørke, 2010
De ingen savner av Eystein Hanssen. Krim, spennende og godt gjennomført (bortsett fra at jeg stusset veldig over en avsløring mot slutten. Den fikk jeg ikke til å stemme.) Som vanlig for krimsjangeren dystre tema; her er det misbruk (dels trafficking) av unge jenter, norske og utenlandske. Og det viser seg at politietaten ikke er fri for sine svin på skogen. Det blir ekstra farlig å forfølge saken...
Jeg likte godt etterforskeren Elli, og hvis jeg tør, er det mulig at jeg leser flere bøker av forfatteren!Oktober, 2014
Jeg har et teppe i tusen farger av Anne B. Ragde.
Et familiealbum i søpla. Jeg grøsser litt på ryggen. Er det bare jeg som er nostalgisk? Eller Anne B. Ragdes mor Birte for opptatt av å rydde vekk gamle minner? Var følelsen av at de beste årene var over, så vond at hun ikke orket å vite at minnene fantes? Mot slutten av livet snakker hun mye med forfatterdatteren, både om hverdagslige ting og om forholdet dem imellom. Det kunne blitt kjedelig, men det er så variert og språklig godt lagt opp. Fortida graves opp episodisk, og mye kommer fram under dialoger mellom de to. Birte er på flere måter verdt å bli kjent med, og boka lesverdig. 

Kolibri, 1988
Hærlighet varer lengst: når det glipper for konfirmantene av Wenche Yamamoto. Kristenperle fra humorhylla.

Jeg husker så godt en episode fra en leir jeg var på, hvor vi var en ungdomsgjeng som møtte en "kateket". En av guttene fniste: "katekåt!" Og her er det en kateket som i 1988 samlet gullkorn fra konfirmantene sine, med lov, selvfølgelig. Jeg med min kristne forhistorie fikk mye å le av!
Det står i forordet at fleipete svar på spørsmålene (fra bibelhistorien, budene, trosbekjennelsen osv.) ikke er tatt med, men kan det stemme? På meg virker det som om noen vet godt hva som er "rett" svar, men kommer med et artig alternativ... for eksempel, at den tredje trosartikkelen begynner med "jeg tar på den hellige hånd"? (Fasit: Jeg tror på Den hellige ånd. Uansett, dette blir litt kristentinternt.)
Men mye er ærlige forsøk på svar, og ærlige svar til ettertanke. På spørsmålet om hvorfor det kan være vanskelig å tro på Gud:
Jeg har ikke sett ham. Jeg har hørt så mange fantastiske historier om ham; nesten for fantastiske.


Vigmostad & Bjørke, 2015
I skumringen synger svarttrosten av Linda Olsson.
Har du lest Saman er ein mindre aleine av Anna Gavalda? Her har du ei følegodt-bok med et plott som ligner: ganske ulike mennesker (men mindre her enn hos Gavalda) møter hverandre fordi de tilfeldigvis blir boende i samme hus. Her, hos Olsson, bindes de tre personene sammen ganske raskt. Selv om Elisabeth, som av en eller annen grunn holder seg innendørs, ikke ønsker kontakt med noen som helst. Etter hvert, gjennom små vennskapelige handlinger hun får og gir, kommer hun ut av skallet og avslører hva som har skjedd. Men lenge før dette har Elias, en ung homofil tegner, fått opp bildet av en svarttrost i tankene i møte med henne. Hvorfor? Og Otto, som har blitt alene etter et helt liv med tilpasning til foreldre og kone, må finne ut hvem han selv vil være. Hvordan han aktivt kan gå inn for å forandre sitt eget og andres liv. Litteratur, samtaler rundt den og delingen av den er forresten en viktig ingrediens i endringene som skjer.

Aschehoug, 2014
Maria Magdalena: disippelen Jesus elsket av Kristin Brandtsegg Johansen. Forfatteren har gått i fotsporene til Maria fra Magdala, som skal ha vært en av Jesu disipler; hun som traff Jesus etter oppstandelsen. Men var hun også "synderinnen" som salvet Jesus med kostbar salve og vasket ham med tårene sine? Og kanskje også identisk med Maria, søsteren til Lasarus? Og Maria, som sju onde ånder hadde fart ut av? Dette står det ingen ting om i Bibelen, men viktige kirkefedre trakk disse parallellene. For å gjøre den tidligere så viktige, men kvinnelige, apostelen mindre verdt? Kanskje. (Har du lurt på hvordan hun ble Jesu kjæreste i "Jesus Christ Superstar"?) Mytemakere lagde så historier om hvor Maria ble av etter Jesu død - myter som blant annet leder fram til den moderne "Hellig blod, hellig gral" og "Da Vinci-koden". Forfatteren forteller om hvordan fortellingene om Maria oppstod, legendene, og sier med det samme mye om utviklingen av kristendommen. Og i letingen etter en eller annen sannhet om denne kvinnen reiser hun til dagens Magdala og prøver å tenke seg hvordan hun levde. Fascinerende, både informativ og fabulerende bok.

Egmont, 2015
Moby Dick og andre klassikere (Donalds litteraturhistorie)

Godt å slappe av med noe annet enn ren tekst. Perfekt for den som liker både Donald og litteraturhistorie! En del fri diktning ut fra kildene, men iallfall De elendige (som var den eneste jeg hadde lest av klassikerne) gikk det an å kjenne igjen.

Kan noe jeg leste bli best i 2015?
Både Bjørneboe-bøkene, Svik 1938 og Ragdes teppebok noterer jeg på lista over romanfavoritter. I skumringen synger svarttrosten er omtrent like god, så tar den med. Jeg gir deg sola er en ungdomsbokfavoritt!


Hva skjer i juni?
Det er siste jobbmåned før sommerferien, så det blir mer og mer lystlesing. På en liten raptus lånte jeg med meg hjem bøker om barn og språk (ok, jobb, da), engelske pocketbøker og kjendisbiografier for ungdommer. De to siste kategoriene er "kosekategorier" (i den grad kjendisstoff kan bli kos). Og slike trenger en lesehest som også jobber med bøker! Jeg har ellers begynt å forberede meg til et nytt Ungdomsbokgilde i oktober; vi bokpraterne har hatt vårt første bokvalgsmøte. Men jeg røper ikke hvilke bøker som er mine favoritter... ennå.

God lesejuni!

Ingen kommentarer: