onsdag 14. januar 2015

Baksjå og framsjå: desember



Siste måned i 2014 er godt og vel over, og jeg ser tilbake, samt framover i det nye året! Hvis du gikk glipp av oppsummeringa for november kan du lese den her.

Blogget om:
Jeg leste i alt 14 bøker i desember, her er litt om de jeg ikke fikk skrevet om (pga problemer med å sette bildene inn på riktig sted blir resten litt teksttungt. Noen som vet om en løsning?):

Pantagruel, 2014
Cappelen Damm, 2010
  • Unnskyld av Ida Hegazi Høyer. Skummelt, men bra skrevet roman om et ungt forhold som ikke går etter planen og om en mann med store hemmeligheter som tærer på psyken... (her er det vanskelig å ikke spoile.) Andre bloggere har skrevet mer utførlig om boka, blant andre Rose Marie.
  • Mann og gutt og Mann og kone av Tony Parsons. To romaner om kjærlighetens irrganger i tida vi lever i! Anbefales virkelig. Lettlest og samtidig dyp, hvor emner som familiemønstre, kjønnsroller, barn og sex belyses fra ulike ståsteder. Og: Hva er det å være voksen? Å være trofast? Hvem har "rett på" barnet, og hvem tar seg av det?
    Hovedpersonen i bøkene, Harry (30), er TV-produsent og en ekte romantiker. I første bok blir han skilt fra kona Gina etter å ha hatt et lite eventyr, og uten å egentlig være klar for det får han eneansvaret for sønnen Pat i en periode. Det endrer livet hans. I bok 2 gifter han seg med Cyd, som har ei lita jente fra før, og når ekskona har fått en ny mann og vil ta sønnen med over Atlanterhavet går alt i svart. Men hadde det ikke vært godt med et eget barn med den nye kona, slik at de kan bli en ekte familie? Hun er dessverre ikke enig. Den første boka ble filmatisert i 2002 med en av mine yndlingsskuespillere i hovedrollen.  
     
  • Pass på liten og på stor av Jostein Sandsmark er en sterk historie om den følsomme hestejenta Sara, som døde i møte med en bil for ett år siden, men også historien om en pappa som tar et oppgjør med sin egen bakgrunn og foreldre. Han spør seg: hvordan kan en holde fast i livslysten når døden blir så nærværende? Jeg ble grepet av boka der jeg leste på toget hjemover, det er umulig å la være, men ble dessverre litt forstyrret av de mange språklige bildene. (Går det an å kritisere forfatterteknikken i ei så personlig bok?)

    Jeg husket at mamma og pappa hadde en roman av samme forfatter fra noen år tilbake, og måtte lese den også i jula: Oppslukt av livet. Her er det en ung mann som prøver å finne ut hva han vil i livet, og havner i Israel. Med Pass på liten og på stor i bakhodet leste jeg romanen på en ny måte, og lurer på om romanen rett og slett heller burde hett... Oppslukt av døden? Døden er alltid der i hovedpersonens hode, men jeg tror en kan si at han lærer å elske livet.
  • Alt om selvtillit av Mia Törnblom, lest ferdig i løpet av et par måneder og full av understrekinger (mitt eksemplar, altså!). Typisk selvhjelpsbok som jeg nå bruker som et verktøy gjennom Bra-boken. Et lite utdrag skal du få, fra side 111:

    Unngå å bruke ordet dårlig når du snakker om deg selv. Når du snakker om egenskapene dine, prøv da å si: "jeg må øve på å" eller "jeg er mindre god til å" osv. Det kan høres rart ut, men det er kjempeviktig. Det er langt vanskeligere å snu "dårlig" til "bra" (...) Vi blir det vi tenker at vi er.
  • Ønskebarn av Kjersti Sandvik, fagbok om ufrivillig (pluss en frivillig!) barnløse. Forfatteren, som har vært heldig og fått de barna hun ønsket seg, skriver også seg selv inn i boka og skriver ned sine tanker om møtene med kvinnene. Intervjuene er arbeidet om til det som ligner på noveller. Perspektiv!
  • Ingen sak for en kvinne av Ingrid Berglund, om Norges første kvinnelige privatdetektiv - hvordan hun løste saker, hva som gjorde henne til en god detektiv og hva sakene gjorde med henne som person. Hun gikk blant annet undercover i ulike roller for å avsløre forbrytere. Fascinerende!
  • Så var det ungdomsbøkene. Først Badboy steroid av Annette Münch. Denne historia er på en måte den mannlige motsatsen til Battle av Maja Lunde, som jeg skrev om i forrige oppsummering. Også Casper bor i Oslo og faller i status - han må flytte og finne seg til rette som fattig(ere), og vennene forsvinner. I tillegg har Casper en lillebror som blir mobbet uten at han kan stoppe det. Han får ikke kontroll og selvrespekt igjen før han møter Liam, begynner å trene og ta steroider. Derfra går det raskt oppover, men så... bare nedover. Boka er spennende og actionfylt, og Münch gir et intenst og (etter mitt skjønn) et troverdig bilde av tenåringen Casper. Jeg fant ut at jeg må lese de andre bøkene til forfatteren, hun skriver virkelig godt. 
  • Rød som blod av Salla Simukka. Finsk krim, første bok i en serie som har fått høy status blant internasjonale ungdomsbøker og er solgt til 37 land. Altså et "must" å lese for en barne- og ungdomsbibliotekar, men ble også en positiv leseopplevelse. Hovedpersonen, 17 år gamle Lumikki, som etter flere år med mobbing har lært å ikke bli sett, er lett å huske. Og krimproblematikken - narkotikahandel over landegrensene og rikdom bygd på rus - byr på action, med iskaldt klimaks på en overdådig fest. Også de som er innblandet i forbrytelsene får mikrofonen underveis, og dette gir enda mer spenning. Serien er nå bestilt til mitt bibliotek! 
  • Gossip Girl: The Carlyles av Cecily von Ziegesar. Gossip Girl er bokserie som jeg lenge har unngått å lese fordi jeg hadde mine tvil, uten å egentlig vite mer enn at serien var amerikansk og veldig populær. Dette måtte jo være rosa og overfladisk - party, party, party? Jeg ble positivt overrasket (kanskje fordi boka er en spinoff med en annen forfatter enn hun som lagde tv-serien?). Vel er hovedpersonene unge og flotte og knives om å være kulest, og intrigene fins i overmål, men boka kommer med flere løsninger på "kulhetsproblemet" og viser alternative måter å leve på. Kjærlighet er et tema, og hvordan jakten på status av og til kan komme i veien for ekte forståelse. Ellers ble jeg fascinert av den amerikanske kulturen, som sannsynligvis har (minst?) like mange subkulturer som vår. "Gossip Girl" er fortelleren (en bloggskribent) som kommer inn med sine betraktninger mellom kapitlene med svar fra lesere, og dette er en artig vri.
  • Blendas bekjennelser av Anita Eklund Lykull. Svensk roman med overvektige, nei, feite, Blenda som hovedperson. Det er midtsommer. Blenda bor med far og (ste)mor, har droppet ut av skolen og jobber på en pizzarestaurant med kollegaen Nico. Bestevenninna er en god støtte, men nå vil hun flytte i kloster, og hva skal Blenda gjøre da? Blenda selv har alltid tenkt at hun ikke kan og ikke er bra nok, men hun lever med et hemmelig håp om å bli sangstjerne. Og så skjer det ting som får snøballen til å rulle og livet til å endre seg... Veldig bra.   
  • Så til slutt ei barnebok:Vampyren av Ewa Christina Johansson. Passe tynn og lettlest barnebok for de som liker - ja, akkurat, vampyrer. Dessverre syns jeg den også var litt for lettbent når en tenker framstillingen av personer. Stikkord: Rut, hovedpersonen Axels store forelskelse. Som eneste jente skaper hun trøbbel ved å være dollete, kravstor og naiv, og jeg kan ikke si jeg liker det... det virker som om det kan fortsette i bok 2. Likevel, det er helt klart spenning her for målgruppa og også en åpen slutt.   

Ved årsslutt hadde jeg lest 209 bøker (tatatata!), full liste (altså uten de ekstra barnebøkene) finner du her.

Hva kan bli Best i 2014?
  • beste ungdomsbok: Badboy steroid, Blendas bekjennelser.
  • tristeste bok: Pass på liten og på stor.

Hva skjer i januar?

  • Noen venter kanskje på nettopp Best i 2014-videoen, og den kommer; jeg håper den skal være klar i løpet av måneden. Nettproblemer hjemme kompliserer ting, men... - Kom gjerne med innspill til videoen! Noe du vil jeg skal gjøre, lese, ha på meg (innenfor rimelighetens grenser:)).
  • Jeg fortsetter å lese mye (i tilfelle du skulle stusse på om blogginnleggene gjenspeiler aktiviteten på lesefronten). Et par biografier ble det på toget nordover. Har nettopp lest ferdig Angie Sages Septimus Heap-serie, som jeg syns flere burde kjenne til, og gleder meg til å ta fatt på Råta av Siri Pettersen. Måtte bruke en lang kveld på å lese førsteboka om igjen først (hvem var nå Urd igjen? Og hvordan havnet vi i vår verden? osv.) 
  • Den nye leselista finner du her. Som vanlig vil det være en del barnebøker jeg leser raskt igjennom på jobb og ikke fører opp. Ellers må jeg jo takke for Eli Frisvolds (ikke helt fortjente?) ord om at jeg blogger mer enn henne. Jeg leser innleggene dine med stor interesse, Eli! Og barnebibliotekarens dilemma er viktig å dele.
  • mot slutten av måneden reiser jeg vestover til Sandnes/Stavanger for å delta på Nordisk barnebokkonferanse. Gleder meg til det!
Da gjenstår det å skrive
god lesejanuar!
 


Ingen kommentarer: