I dag blir det to smakebiter fra meg, fra boka jeg leste ferdig i går og fra den jeg holder på med. Førstnevnte var så god at det ganske sikkert kommer et lengre, dampende blidt innlegg om den:
Norwegian Wood av Haruki Murakami, side 62:
"Du, i dag, under navneoppropet, hvorfor svarte du ikke da navnet ditt ble ropt opp? Det er du som er Watanabe, ikke sant? Toru Watanabe?"
"Jo da, det er meg."
"Så hvorfor svarte du ikke?"
"Tja, i dag følte jeg meg ikke kallet til å svare."
Hun tok av seg solbrillene igjen, og la dem på bordet. Så glodde hun på meg som om jeg skulle være et eksotisk dyr i bur.
Og så The true and outstanding adventures of the Hunt sisters av Elisabeth Robinson, side 77:
I think I'm getting to know her in a different way, more like a girlfriend, not just my little sister; it's actually okay doing nothing together, just talking about things like our upper arms, our parents, our dream bathrooms. She's a strange mix of righteous and kind; she's unnecessarily nice to everyone, but she's also judgmental as hell: I think intolerant is the word. I agree with most of her politics, and some of her judgments, so it usually doesn't bother me, but I do wonder, how did she get to be so sure of herself?
Smakebiten på søndag er ideen til Mari med bloggen Flukten fra virkeligheten. Stikk innom der hvis du vil ha flere!
søndag 25. august 2013
fredag 23. august 2013
Vil tenåringer lese om kviser?
Gyldendal, 2008 |
Vi kan alle ha vårt å stri med. Problemer. Komplekser. Noe er synlig for alle og enhver, andre ting mindre synlig. Det kan uansett føles så overveldende at vi ikke kan tenke på noe annet. Særlig hvis vi ser oss i speilet og vet at andre ser det.
Kan det hjelpe å lese eller høre om andre som har de samme problemene? Eller om noen som faktisk har enda større problemer enn oss?
Kan våre egne komplekser bli mindre av at vi setter søkelyset på dem, overdriver dem og gjør narr av dem selv, og tør å utsette oss for latterliggjøring på en kontrollert måte? Slik som standup-komikerne gjerne gjør.
Dette er tanker jeg sitter med etter å ha lest Den gule flod: eller Jimi Hendriksens kviser av Bjørn Ingvaldsen.
Hovedpersonen Jimi har det ikke lett. Han har foreldre som lever ganske alternativt, til de grader at venner han tar med hjem risikerer å se dem "naturlig nakne". De er vegetarianere med hage på taket, og de bruker bare vaskestamp til de økologiske klærne, så Jimi må vaske sine klær for sine egne sårt inntjente penger på et vaskeri. Søstrene hans erter ham og lar ham ikke være i fred. Siden foreldrene ikke tror på offentlig skole, begynte ikke Jimi der før han gikk i femte klasse, og ble da et perfekt mobbeoffer.
Vår "helt" tenker på jenter hele tiden, men de fantasifulle tiltakene hans for å bli sett på en positiv måte går alltid skeis (mye som hovedpersonen i Ingvaldsens Jeg er in love). Det kunstige øyet han fikk for noen år siden etter et ublidt møte med et epletre er ikke noe godt sjekketriks. Særlig ikke når det av og til faller ut og triller bortover et golv eller faller i maten.
Men mest av alt: Jimi har kviser. Masse kviser. I fjeset, særlig. Til og med i lysken. Og på ryggen kan de sprekke når som helst:
"...akkurat idet jeg bøyde meg framover for å tråkke opp den bratte bakken borte ved kirka, kjente jeg noe klissent på ryggen min. Det var ei av de store som sprakk. Ei av de store kvisene som man går og kjenner på i minst to uker. De som først sprekker når de er store som plommer. Og derfor lager verdens ekleste og mest klissete flekker. Før det begynner å renne blod ut av dem..."
Ja, det er ekkelt. Det er veldig utførlig beskrevet. Tragisk. Og komisk.
Spørsmålet er: kan et "pizzatryne" leve et godt liv? Få venner? Føle at han er verdt noe? Kanskje til og med treffe ei jente som ikke bryr seg om det som er så synlig for alle og enhver? Uten å røpe for mye kan jeg iallfall si at det virker som om vår helt vil klare seg fint.
Jeg tror at boka til Ingvaldsen kan ha en funksjon; den kan gjøre komplekser mindre, sette dem i perspektiv. I tillegg til at den er ganske underholdende. Likevel er det siste spørsmålet mitt:
Vil barn og tenåringer (ungdommer leser visst helst ikke ungdomsbøker, har jeg hørt) lese om en hovedperson som har kviser? Vil de plukke opp denne boka som ikke bare har ordet "kviser" i tittelen, men også et bilde av et kvisebefengt ansikt på forsida?
Kanskje ikke mens andre ser på?
Da må en iallfall være tøff.
mandag 19. august 2013
søndag 18. august 2013
Baksjå og framsjå: juli
Signatur-golfballen, funnet under vann i Wisconsin. Signaturene innhentet etter tørking. |
Siden jeg regner med at alle mine lesere har gått og ventet i spenning på månedens innlegg uten å få i seg verken vått eller tørt mens jeg var på ferie, kjenner jeg et visst ansvar. Her er det! (Og her er juni-oppsummeringa.)
Ferien ble sen i år, så det var først litt jobb og siden reise sørover og laaaaangt vestover, til USA og Canada (sistnevnte sted i august). Måneden ble altså avsluttet langt hjemmefra, og med avgrensa tilgang til nett. Men bøker og annet lesestoff fantes det! Litt så dere i forrige innlegg.
Der glemte jeg å nevne bladene jeg kjøpte på garasjesalg. Supergirl er vel typisk amerikansk! (Fascinerende dårlig lesning, men skjønner at det kunne fenge.) |
Denne boka hadde mange blanke ark, siden den var ubrukt av eieren. Eieren skrev en hilsen til meg inni boka. |
Det ble fire innlegg i juli, med tema reiseliv, musikk og litteratur:
- reklame for bygda jeg bor i
- reklame for den ferdige Virtual Choir 4-videoen. WOO HOO! (I Chicago traff jeg faktisk en av vennene mine derfra, regner med å skrive mer om det)
- god-ord om boka lillesøster mente jeg burde lese, og det stemte
- første glimt fra USA
Bøkene jeg ellers leste var
- en roman av Selma Lønning Aarø som må regnes som en blanding av minnebok og fantasifull skriving. Skulle gjerne skrevet mer om den, men den måtte leveres inn fordi flere ville låne den,
- Game of Thrones i tegneserieformat, del 2. Fascinerende og kunstferdig lagd; eneste aberet var at jeg måtte lese om igjen bok 1 for å huske sammenhengene, og selv da var det vanskelig.
- en tidligere nevnt sjokoladekrim,
- selvbiografien til Per Inge Torkelsen, kjøpt i bokbyen i Fjærland,
- boka med de mange fortellingene: Dagbok fra en dag i Norge. Anbefales!
- en fengslende historie om en dansk eks-scientolog. Skremmende.
- en ny norsk fantasy som jeg fikk som leseeksemplar og ikke kan skrive om enda.
Kan noen bli med på Best i 2013-lista? Scientolog-boka, kanskje, som historie fra virkeligheten? Jeg blir mer og mer glad i slike.
Så var det framsjå for august, som vi faktisk snart er gjennom! Symptomatisk nok har det blitt lite barnebøker i ferien, siden jeg forbinder det med jobb, men jeg har fått lest noen på biblioteket denne uka. (PS: Disse skriver jeg ikke alltid opp på lista.) Jeg har ei laaaang bunke med bøker hjemme jeg kan lese hvis jeg bare får lyst og, ikke minst, tid; kjøpt og lånt og fått. Ellers har jeg kanskje tenkt å prioritere en engelsk versjon av den andre bloggen min, så muligens blir "Lesehesten" et stebarn framover. Vi får se! Flere reiseinnlegg vil jeg iallfall poste.
Er det forresten flere enn meg som savner Google Reader sårt? Jeg har begynt med bloglines, men den når ikke halvveis opp engang til min gamle venn. Da jeg logget meg inn etter ferien fikk jeg vite at jeg hadde 600 uleste innlegg, og riktignok følger jeg mer enn 20 blogger, MEN...(de fleste av disse innleggene viste seg å være lest allerede.) Jeg må nok finne en annen innmatingstjeneste. Hvis jeg ikke skal en pause med følging av andres blogger. Det er så mye å konsentrere seg om ellers.
Blir noen sinte da? Nei, det var det jeg tenkte.
lørdag 17. august 2013
Amerikabøker
Nå er jeg altså tilbake fra sommerferien i USA (Wisconsin) og Canada (Toronto).
Det var en utrolig fascinerende tur, der jeg og søster delvis var ekte byturister (stod i kø ved Niagara Falls, mm), dels "familiebesøkende" som fikk bo hjemme hos et amerikansk par i småbyen Ashland ved Lake Superior. En opplever ulike ting i de to situasjonene; begge typer opplevelser er gode å ha med seg. Og så har jeg mye å fortelle. Noe kommer nok dryppende ut på denne bloggen. Først tenkte jeg at jeg skulle liste opp lesestoffet jeg kjøpte "over there".
Lesestoff fra Nord-Amerika. |
Nå er jeg altså tilbake fra sommerferien i USA (Wisconsin) og Canada (Toronto).
Det var en utrolig fascinerende tur, der jeg og søster delvis var ekte byturister (stod i kø ved Niagara Falls, mm), dels "familiebesøkende" som fikk bo hjemme hos et amerikansk par i småbyen Ashland ved Lake Superior. En opplever ulike ting i de to situasjonene; begge typer opplevelser er gode å ha med seg. Og så har jeg mye å fortelle. Noe kommer nok dryppende ut på denne bloggen. Først tenkte jeg at jeg skulle liste opp lesestoffet jeg kjøpte "over there".
- National Geographic, med sukker som tema. Kjøpt på en av flyplassene på veien til vennene våre i Ashland (Newark eller Minneapolis, det er ikke så nøye). Det hender jeg leser den norske varianten, som vi abonnerer på på jobben. Ofte mye interessant.
- Tribal Childhood: Growing up in Traditional Native America av Adolf Hungrywolf. Kjøpt på Native Centre i Toronto, sammen med diverse suvenirer. Opplevelser fra Amerika inspirerte meg til å finne ut mer om indianernes liv: vi fikk være med på en indiansk powwow første dagen i USA, og så filmen Older Than America (lånt av en vaskeekte Native American; se traileren her) mot slutten av oppholdet der.
- To Live av Yu Hua. Denne fant jeg utstilt i vinduet til en liten hobbybutikk i Toronto; da vi kom inn i butikken var det ingen bøker inne i lokalet, men bak disken stod det en hyggelig, noe stillfaren asiat som sa at han gjerne åpnet lerretet bak vinduet for å finne en av bøkene til meg. Det ble denne kinesiske bestselgeren, som visstnok var bannlyst i opphavslandet. Jeg syntes den passet å ta med seg, siden vi bodde et par netter i byens Chinatown.
- The True and Outstanding Adventures of the Hunt Sisters av Elisabeth Robinson. Jeg spurte søster om hun kunne finne et par bøker til meg i Bargain Hut, bruktbutikken som vår vert Carole arbeider i, mens jeg prøvde klær. Hun var litt skeptisk til om hun kunne finne noe jeg likte, men fant denne og i tillegg en krimroman med handling fra området vi var i, The Chocolate Chip Cookie Murder. Sistnevnte ble først og fremst en kulturell reise for meg, ikke så spennende som krimroman. Men gleder meg til å begynne på Robinsons bok, som handler om to søstre! Kanskje en parallell til oss?
- Unorthodox: the Scandalous Rejection of my Hasidic Roots av Deborah Feldman. Kjøpt i en bokhandel på Minneapolis flyplass på veien hjem; lest ferdig i løpet av turen og elsket. Utrolig fascinerende historie om ei jødisk jente i New York som vokser opp i den jødiske hasidiske sekten, begynner å kjempe imot og etter hvert våger å forlate mannen, familien og samfunnet sammen med sønnen sin. Nå og da måtte jeg minne meg selv om at det var snakk om jøder og ikke fundamentalistiske muslimer - fordi sistnevnte gruppering er best kjent her i Norge? Her er et sitat jeg merket meg spesielt (s. 47), det vakte gjenklang:
For a long time I wouldn't be ready to accept that my worldview could be wrong, but I do not look back with shame at my ignorance. It is that innocence that Zeidy strove to instill in me, the sweet, childlike naïvité of my ancestors that is supposed to last on into adulthood and even old age, and that I would eventually shed almost all of, except the very basic root of it at the heart of my nature. Years later, even when I gazed at the world with eyes wide open, I would still be innocent in my heart. - The Virgin's Knot av Holly Payne. Poetisk roman med handling fra Tyrkia på 1950-tallet, kjøpt på et salg utenfor en stor bygning med et skilt på: "Bookstore". Jeg lurte på hva dette store bygget kunne romme av bøker; vi gikk inn og fant ut at det var fullt av effekter og studiemateriale til University of Toronto. Men interessante og billige bøker var det altså på bordene utenfor. Boka var fin og gripende på sin måte, og jeg likte godt skrivemåten med korte setninger, men den ble litt langtekkelig, eller det kan være at den bare ikke passet som lesestoff på togturen tilbake til Ål.
- Outdoor Follies: Humor and Adventures in the Outdoors av Peter F. Crowley. Fått av forfatteren, faktisk! Han er bestekameraten til verten vår Glenn (mammas tremenning, Caroles mann), og etter å ha lånt den private stranden hans ved Lake Superior et par ganger - tusen takk, Pete - fikk vi møte ham i egen høye person. Steke fisk kan han også. Gleder meg til å begynne på denne minneboka fra området vi var i (selv om det visstnok er fokus på jakt og fiske).
- Strictly Casual, redigert av Amy Prior. Kjøpt på det samme utendørssalget til UoTo; lest før Virgin's Knot fordi denne virket mer lettlest og fristende. Hovedtemaet for novellene er kjærlighet og/ eller sex i ulike former. Det ble til at jeg leste denne på bussen fra Toronto til Detroit, og dukket opp for å puste mellom hver novelle (med en forsøksvis sylkort kommentar til søster: Æsj! Sukk! Uff! og så videre). Noe var usmakelig. Noe var veldig bra. Det meste midt imellom.
Abonner på:
Innlegg (Atom)