onsdag 14. juni 2017

Lesehesten oppsummerer: mai

Folkemusikkveka. Og skilt til kyssing,
kunne vist den andre veien (til biblioteket!)

Hva skjedde denne måneden?
Mai var en festmåned, ikke bare på grunn av grunnloven, men også med Folkemusikkveka i Ål (der dansefoten fikk rørt seg!), Grand Prix-finale og vårkonsert med koret. Jeg hadde også årets første fottur i fjellet og første bading i elva. Med mye aktiviteter og et vær som ikke helt klarer å bestemme seg lå det til rette for en solid forkjølelse som ikke har sluppet helt enda. Men pytt...

Jeg blogga om...
ganske mye forskjellig! Fem dedikerte innlegg om dansevideoer, leseutfordringer, ei havbok, selvhjelp og ungdomsbøker.

Jeg leste...
langt over lesemålet mitt om to diktbøker i mai. Det ble riktig nok bare to diktbøker for voksne, men hele 15 nynorske barnediktbøker. Diktene har jeg nettopp vlogget om her.
I alt ble det nesten ei bok per dag, men med halvparten små og lettleste på lista.

Utenom det jeg tidligere har nevnt, leste jeg...


Fagbøker


Dinamo forlag, 2016
Ved å vere tettare på naturen får eg tak i noko i meg sjølv, høyrer på ein måte betre kva som føregår i meg, sjølv om indre og ytre støy kjem og går. Livssmerta vil alltid vere der, i oss alle. Men den blir lettare å halde ut, gripe og romme, når du er meir på plass i deg sjølv. Livet er samansett, fullt av motsetningar. Men det er så mykje glede å hente - for den som torer og vil. 

Det skriver psykolog Gry Stålsett i boka Å lytte til hakkespetter: naturen som terapeut, som har Ruth Lillegraven som redaktør. Dette er ei ganske tynn og raskt lest bok, men det kan være en fordel å bruke tid på den. Tidligere pasienter og terapeuter på Modum Bad forteller sine historier om hvorfor de trengte hjelp og hvordan naturen har hatt en positiv funksjon i denne hjelpen. Anbefales!

Vigmostad & Bjørke, 2017
Denne boka er homo er ei bok rettet mot ungdom og skrevet av forfatteren som før hette James Dawson (nå Juno, siden han - mens han skrev akkurat denne boka - fant ut at han er kvinne i mannskropp (transkjønnet) etter mange år som homofil og maskulin mann.)

Denne fakta-/håndboka bruker mye humor og artige tegninger. Den behandler flere aspekter ved det såkalt skeive - identitet, følelser, historie, seksuell praksis - og normaliserer det ved å peke på hvordan vi alle, uansett fysisk kjønn og seksuell identitet, skiller oss ut på ulike måter.



Skjønnlitteratur

Juritzen forlag, 2016
Fergen av Mats Strandberg var en heidundranes lesetur. Jeg burde skjønt tegninga allerede ved forfatternavnet, siden Strandberg er en del av duoen som lagde Engelsfors-serien om hekser. Men her har vi fullblods vampyrer, inne på en ferje full av festglade mennesker. Altså ikke noen typisk krim, og heller ikke ei bok for den lettskremte. Her er det action for alle penga, dessverre til det urealistiske også når en tar hensyn til vampyrpremisset (hvorfor oppfører de bitte seg ulikt, for eksempel?)

Vi møter ulike personer på Baltic Charisma, får vite bakgrunnen deres og følger dem gjennom et par forferdelig blodige døgn. Det går ikke bra. Jeg kom meg igjennom boka med enda en grunn til å ikke reise på cruise!  

Kunsten å bli glad i seg selv av Yukiko Motoya er noe helt annet. Da jeg begynte å lese, ble jeg en smule forvirret fordi navnene virker så norske. Hovedpersonen heter for eksempel Linde. Men hun er japansk, og vi følger henne i ganske korte glimt fra hun er seksten til hun er sekstitre (med en liten snutt fra treårs-året). Hun bowler med venninner hun egentlig prøver å fri seg fra, har et trøblete opphold på et hotell med kjæresten sin (vanskelig å kommunisere), spiser bryllupsdagsmiddag med ektemannen, som alltid vil ha siste ord i saken og feirer jul med en vennegjeng som prøver å ha det hyggelig. Ofte føler hun seg ensom og i klem, og prøver å ta plass i sitt eget liv.

Tegneserier 

Gyldendal, 2017
Jeg leste to fortsettelser: The Urban Legend, sesong 2 av Josef Yohannes og New Moon: the Graphic Novel av Young Kim (bygd på Stephenie Meyers bok). Spennende på hver sine måter. I Yohannes' bok er det et tillegg hvor tegneren forteller om hvordan serien har blitt mottatt, det var ekstra interessant! Denne gangen har han også latt amerikaneren Malcolm besøke Norge og Oslo. - Ellers er det nok Twilight som fremdeles ligger hjertet mitt nærmest.

Ungdomsbøker

Gyldendal Tiden, 1979
Det er lenge siden jeg leste noe av fantastiske Maria Gripe, men nå fikk jeg lest ei bok jeg hadde hatt i bokhylla lenge: I klokkenes tid, en fabel med middelaldertilsnitt. Den svenske bokbloggeren Book-sessed har skrevet en veldig fin anmeldelse av boken, hvor hun skriver at boka først og fremst er interessant for voksne - eventuelt ungdommer som ikke er veldig opptatt av handlingsdrevne historier.

Hovedpersonene i boka er to unge gutter: Arvid, som blir konge mot sin vilje, og Helge, en gutt av folket som skal straffes når Arvid har vært ulydig. Inn kommer også en prinsesse, Ellisiv, som er forlovet med den ene men forelsket i den andre. Tematikken dreier seg mye rundt identitet og det å ikke føle at en passer inn i et liv som er valgt for en.

Aschehoug, 2017
Mamma sier at jeg går i dine fotspor, noe som skal skremme meg. Og det gjør det vel også. Litt. Selv om jeg ikke vil innrømme det for mamma. Jeg vil ikke ende blodig og pløsete i mitt eget badekar, 43 år gammel. 
Men jeg er glad for at du lærte meg om: kunstens verden, søppelets verden, heklingens og strikkingens verden. Jeg er glad for at du fortalte meg hvilke filmer jeg måtte se, bøker jeg måtte lese. For å bli et Ekte Menneske, og ikke bare et Empty Shell.

Dette skriver Ea på 16 til tanten sin, som døde for ett år siden. Det var etter Ediths død at det begynte å gå til Hundene med Ea. Nå bor hun hjemme, spiser for en familie på fem og lover sin perfekte mamma å studere selv, men ligger og ser på tv-serier hele dagen. Når hun ikke er hos psykiateren Elliot, som hun liker godt. Ea, også kalt Miss (Missfit? Miss Perfect?) forteller oss galgenmorsomme "fakta" om seg selv og om andre mennesker hun møter på sin vei, og det er lett å bli glad i henne. Kanskje det faktisk er hun som er mest normal?

Synne Sun Løes har også tidligere skrevet bøker om unge med psykiske utfordringer, men Miss er langt fra mørk og trist. Ganske tjukk, men ikke la det avskrekke deg. Les den!

Vigmostad & Bjørke, 2016
Spøkelsesbyen av Ransom Riggs er fortsettelsen av den magiske boka Miss Peregrine og øyas hemmelighet. Det er en stund siden jeg leste første bok, men syntes ikke jeg savnet noe da jeg begynte på bok to, kanskje fordi jeg nettopp har sett filmatiseringa av starten på eventyret.
Også denne fortsettelsen har en grøssete stemning, gjennomgående mørk, samtidig som handlingen fra fortiden og de gamle fotografiene gir den et klassisk og nostalgisk preg. Den minner meg litt om Tunneler-serien av Gordon/Williams. Veldig rar, og fenger lett.

Hovedpersonen Jacob er fra vår tid, men har latt seg fange i en tidssløyfe rundt andre verdenskrig for å hjelpe Miss Peregrine og de merkverdige barna. Bare han kan se de ekle hulåndene, som vil fange dem for å overta verden.
Mysteriet er slett ikke er løst når boka slutter, så det blir spennende å se fortsettelsen.  


Barnebøker

Samlaget, 2008
I forbindelse med jobboppdraget jeg nevnte ovenfor leste jeg de nynorske barnebøkene Svikta! og Heilt passeleg vill av Bente Bratlund, og Monstertanta av Ingelin Røssland. Bratlund og Røssland er ganske ulike i både språk og tematikk, men både Heilt passeleg vill og Monstertanta handler om jenter i mellomtrinn-alder som får en ny familiær barnevakt (tante/ bestemor) og oppdager helt nye sider ved både seg selv og den andre.

Bratlund har i flere av sine bøker en hovedperson som liker å dikte, og det gjelder også i Svikta! Hva skal en ellers gjøre når en skal hevne seg på en forelder som ikke vil komme på skoleavslutninga? 

Aschehoug, 2017
Zombiefeber er ei ny bok av svenske Kristina Ohlsson. Hennes spenningsbøker for barn er gjerne fra litt landlige miljøer hvor barn løser mysterier med mer eller mindre overnaturlig tilsnitt. De andre bøkene hennes syns jeg nok bruker litt lang tid på å etablere miljøet og historien, men her er det spenning fra første stund.

Stadig flere lokale mennesker (først de "slemme", må vite) begynner å gå rundt som roboter og spise levende dyr om natten. Det tar en god stund før Herbert får overbevist de voksne om at noe fullstendig feil og farlig er på ferde. 
Slutten av boka åpner for at det kan komme en fortsettelse.

Gyldendal, 2017
Ante-Mattis og Rambo: de uslåelige på vidda av Anneli Klepp var en frisk og spennende historie om samegutten Ante-Mattis som må kjempe mot egen frykt og mot farens inntørka holdninger til "ekte sametradisjoner" (som blant annet handler om hva gutter og jenter kan gjøre). Noen har drept mange av reinsdyrene samene har, og egentlig er det de voksne som skal ordne opp, men vår helt slenger seg med. Ante-Mattis får hjelp av hunden Rambo etter at han selv har fått evnen til å forstå dyrespråk. Det skal komme veldig bra til nytte etter hvert.

Klepp har gjerne ganske typete karakterer i sine barne- og ungdomsbøker (i denne boka må særlig mannfolkene lide), men dette gjør lite når boka ellers er såpass bra skrevet. Ekstra flott med en underholdende bok fra samemiljø!

Alt i alt
var dette en variert og fin måned. Ulike sjangre, norsk og utenlandsk, stort sett bøker jeg er glad for å ha lest.

Hva skjer i juni?
Harry Potter-måneden er i gang! Jeg møtte nettopp en ung fan som gir meg store forhåpninger for HP-interessen iallfall en stund framover.

Ellers har jeg lest den politiske reiseskildringa til "Sykkelgunnar", som jeg fulgte på Facebook i fjor. Jeg har lest den andre boka fra Bløygen (Rune Belsviks) og kikket på nyhetene om at den tredje, "seksualopplyseren" Verdas søtaste turist, skal bli teater. Jeg har sett TV-serien 13 Reasons Why på Netflix og deltatt i diskusjoner om den og boka den bygger på (13 gode grunner, anmeldt her). Av og til går litteraturen helt tydelig ut over seg selv.

Og så gleder jeg meg til tredje bok i den dystopiske serien til Neal Shusterman (fortsettelsen på Splintret og Spleiset).

Ellers lånte jeg nettopp lydbøker (krim) som jeg har tenkt å lese på bilturen sørover i slutten av juni.

God lesemåned!



Ingen kommentarer: