torsdag 11. november 2010

Pass deg for spøkelset!

Foto: Internett
Jeg er virkelig glad i å kassere bøker. Det vil si å finne (og fjerne) bibliotekbøker som jeg vil si er hyllefyll og ikke har vært utlånt på noen år. Det fins nok av sosialrealistiske romaner fra rundt 1980 og bøker med ett ord på hver side eller lignende. Når bunken med "vurdere for kassering"-bøker også blir hyllefyll (bak skranken), ja, da vet kollegaene mine hvem som har vært på ferde.

Men hør her: nå har jeg møtt kasseringsspøkelset selv. Det er sånn at jeg grøsser på ryggen!

Jeg satt og ante fred og ingen fare da en kollega stakk bakom skranken i går og sa:
Nå har jeg funnet en serie som ikke har vært utlånt siden 2001. Det ser ut til å være en sånn fantasy-serie...
Fantasy? Da hoppet jeg i stolen så krykkene spratt. Jeg vet at jeg er alene som fantasy-entusiast (og fantasy-leser) på biblioteket. Én ting er det at jeg er yngst, men det har også med generell interesse å gjøre. Og er det da ei fantasybok som ligger på hoggestabben, så er jeg den eneste frelsermannen. Det er helt klart.

Da jeg så nærmere på serien fant jeg ut at det var de nydelige Avalon-bøkene til Marion Zimmer Bradley. (Egentlig ikke fantasy etter mitt skjønn, mer magisk/romantisk/historisk følegodt.) Og jeg angret på at jeg ikke hadde lånt bøkene ut på meg selv. (Det hender at jeg tar bøker med meg hjem litt tankeløst. Og hvis en ser bort fra utlånsstatistikken, så kan det være en fordel å vite hvor mange ikke-bibliotekarer som har lest ei bok på hoggestabben.)
Jeg snek meg til å låne dem ut med det samme. Da har de iallfall hatt ETT utlån på de siste ti årene. Og jeg håper de får sjansen til å få flere!

5 kommentarer:

Mari - Escape In A Book sa...

Hadde jeg tilhørt ditt bibliotek, Synne så skulle jeg hjulpet deg slik at det ble to utlån ;)

Det var en god gjerning du gjorde. Hvem vet kanskje om noen uker kommer det noen og plukker ut første bok i serien? Føler ikke at fantasy har vært så veldig stort i Norge men at det er i endring, tidligere ble man liksom sett på som litt sær om man leste fantasy(det er mitt inntrykk).

HildeSol sa...

Jeg kjenner den følelsen -jeg kasserer med lyst og fryd (et par år som sjef på et veldig overfylt bibliotek hvor det føltes som om ingen hadde kastet en bok på 50 år fjernet all kasserings-vegring), men det gjør litt vondt å kassere egne favoritter...

Avalon-bøkene er jo klassikere, de må man jo ha...

Mari sa...

Da er det bare en ting å gjøre, Synne, skal disse reddes på Ål bibliotek, må de formidles. Og det fortjener de jo til gangs! :-)

Synne sa...

Takk for all moralsk støtte:) Men hva slags argumenter skal jeg bruke overfor 100% umagiske bibliotekarer?
Avalon: Spennende er de jo. Ganske lette å lese. Historisk interessante. Feministiske.
Prøver jeg på "ekte" fantasy kan det virke som om vi bor på forskjellige planeter.

Anonym sa...

Det var godt du reddet Avalon bøkene! De er nydelige.
Jeg er også ganske ensom som fantasy entusiast på vårt bibliotek og passer godt på bøkene "mine" når kasseringstiden nærmer seg :-)