torsdag 29. oktober 2009

Veldig variert bokliste

Bøker jeg har lest:

Elin Brodin: Den krydrede vin. Liker forfatteren, hun er akkurat passe spesiell! Denne boka handler om ei vill jente som ikke vet helt hvordan hun skal forholde seg til "folkesjela" (andre mennesker). Skepsis? Frykt? Medfølelse? Hun blir lærernes skrekk sammen med venninna Anka, terroriserer de strengt religiøse fosterforeldrene (tante og onkel) med dystre bibelsitater akkompagnert av basstoner på piano - og innleder et seksuelt forhold med en voksen mann som 11-åring. Vill, ja, men også sårbar. Det eneste jeg ikke likte ved denne boka var alle de innvikla filosofiske tankene...

Joanna Trollope: Nære venner. I korte trekk: et ektepar med ei tenåringsjente skilles. Vennene deres er et ektepar som har nok å henge fingrene i på hotellet sitt og i tillegg tre sønner som er mer eller mindre selvstendige. Dama som skiller seg har hatt et langvarig vennskapsforhold med han som er gift, og plutselig blir det noe mer. Hva skal til for å holde sammen? Likte boka. Er merkelappen feelgood på sin plass?

Michail Bulgakov: Mesteren og Margarita. Veldig rar. Spennende. Hovedhandlingen foregår i Moskva i 20-30-årene, der en mager ("trollmann") dukker opp og gjør livet surt for umoralske moskovitter. Kompanjongene hans er en stor katt som går på bakbeina, en tynn mann i rutete jakke og en undersetsig rødhåring med hoggtann, og de har få skrupler. Det som gjorde mest inntrykk var en episode fra Varieteteatret, der mageren lar det regne penger fra taket og deler ut kostbare klær, sko og vesker til alle kvinnene i salen (dessverre er det noen som ikke rekker å skifte; de havner på gaten i undertøy). Teaterkonfransieren mister hodet, bokstavelig talt (revet av av katten) og havner på galehus (med hodet på). Men hvem er egentlig mageren? Les og se!

Singh og Normann: Byttingen. Lettlest spenningsbok for barn. Ganske skummel. To venninner er på ferie i India når noe forferdelig skjer. Inne i en hule forandrer den snille av dem seg til en sur, ugjenkjennelig person i samme kropp. En bytting. Får meg til å tenke på Verten av Stephenie Meyer, men her er byttingen ond og må drives ut.

Så ei liste over bøker jeg har på ventehylla:

Etter midnatt av Stephen King. Novellesamling, blant annet en om Bibliotekpolitiet!

Fatale egg og Hundehjertet av Michail Bulgakov. Ble virkelig interessert i denne forfatteren! Han var tidlig ute med science fiction og dystopier.

Faust av Goethe. Fant den fordi Mesteren og Margarita er inspirert av den, visstnok, og jeg trenger paralleller til Ønskebok.

Sirkusnetter av Angela Carter. Det en kaller en magirealistisk roman, var det ikke? Leste den på engelsk grunnfag.

Skrinet skal opnast om hundre år av Olav Sletto. Altså, det er ikke han som skal åpne det. Han har vært død i noen år og var en lokal forfatter, fra Hol. Denne romanen er en av de spesielle, urealistiske. Perfekt for meg?

Selvfølgelig skal jeg også gjøre andre ting enn å lese.

1 kommentar:

Ann Kristin sa...

Mesteren og Margarita har vært på leselista siden jeg leste Dr. Zhivago for noen år siden. Kanskje jeg burde ta den ut av bokhylla og lese den snart.