torsdag 18. juni 2009

Han Stiegen, han Stiegen

Siste lest: bok 2 og 3 i Millenium-serien til Stieg Larsson. Også kjent som Jenta som lekte med ilden og Luftslottet som sprengtes.

Kort sagt: Bok 2 var en positiv overraskelse, bok 3 en skuffelse.

"Jenta" er full av action. Her skjer det meste av det som bare blir OMTALT i bok 3. Et nytt plot i forhold til bok 1 (Menn som hater kvinner), men greit å ha fått vite litt om Mikael og Lisbeth.

Du som ikke har lyst på en spoiler må slutte å lese nå!

Lisbeth Salander kommer tilbake til Sverige. Rett etterpå blir en journalist som jobber med en sensasjons-sak om trafficking drept sammen med kona. Og Lisbeth var der rett i forveien! Hvorfor? Så skjer et nytt drap, denne gangen på Lisbeths hjelpeverge, som vi vet (bok 1) er en usling, et krek og en voldtektsmann. Lisbeth har et klart motiv. Men det er ikke derfor hun kommer i politiet søkelys. De har dømt henne på forhånd - øyensynlig fordi hun etter alle solemerker er en voldelig psykopat (bare tullball). MEN det viser seg at saken ikke er så enkel. Noen har et virkelig spesielt motiv for å få henne sperret inne... og de går over lik.

I siste bok er det meste av dramatikken over, og vi vet hva som har skjedd og hvorfor. Men Lisbeth må hvitvaskes, og skurkene må få sin straff. De må stoppes og avsløres.
Det som kunne vært av spenning blir bakt inn i detaljerte fakta om hvordan det svenske sikkerhetspolitiet og en stor avisredaksjon fungerer. Og med alle de forskjellige grupperingene og enkeltpersonene i sikkerhetstjenester, politi og media burde jeg virkelig hatt et tankekart!
Litt utpressing, skygging og spionering, et overfall.
Men Mikael og Lisbeth ordner opp ganske fort og greit!

Er dere enige?

Ingen kommentarer: