fredag 8. mai 2009

Enda flere nydelige bøker...
1. Fremmedordbok for kjærester av Xiaolu Guo. Kinesiske Z(huang) reiser til London for å lære seg engelsk språk, men lærer seg først og fremst engelsk/vestlig kultur, mer spesifikt kjærlighets- og datingkultur. Utrolig fascinerende å se vaner og tenkemåter vi tar for gitt analysert og vurdert på den måten. (Minner litt om boka Grandiosaland, et must for alle nordmenn:))
Språkproblemene til Z er tydelige helt fra starten (men de betyr mindre og mindre):

"Nå.
Beijing tid 12 klokke natt.
London tid 5 klokke ettermiddag.
Men jeg ikke i noen tidssone. Jeg på fly. Sitter på 25 000 kilometer over jord og prøver og husker all engelsk jeg lærer i skole.
Jeg ikke møter du ennå. Du i framtid."

2. Vindens skygge av Carlos Ruiz Zafon. Denne har vært veldig i vinden (pling, Nærum!), så det var vel på tide at jeg tok den for meg. Det virker som om flere og flere bøker handler om bøker - det begynte kanskje med Den uendelige historien? Senere kom Harry Potter og mysteriekammeret, Blekkhjerte... osv. osv.
Her er det forsåvidt ikke selve boka i boka (Vindens skygge) som er så interessant, mer mysteriet rundt forfatteren, som forsvant under mistenkelige omstendigheter. Daniel på ti må passe på boka (som han fant på De glemte bøkers kirkegård... se denne), finne forfatteren og - ikke minst - løse kjærlighetsproblemer som ligner mistenkelig på forfatterens egne.
En mørk, vansiret bokleter og en ustyrtelig morsom og ordrik eks-uteligger gjør leseropplevelsen komplett. Må leses!

3. Fortellinger fra ytre utkant av Shaun Tan. En slags billedbok, en slags fabelsamling, men mest bare rar og fin og tankevekkende. "Erik" handler for eksempel om en utvekslingsstudent som ikke finner seg til rette i en nyoppredd seng fordi (det ser vi på bildene) han er ørliten og passer best i en kaffekopp. Eller hva syns du om en landsby full av rosamalte og blomstrete atomraketter? Tan er veldig flink med collage og maling; noen av tekstene blir rett og slett fortalt med avisutklipp og fotografier.
Denne boka kan du ikke bare rase igjennom. Den må nytes.

Ingen kommentarer: