tirsdag 29. juli 2008

Mer Moers

Nå er jeg ferdig med både Rumo og The City of Dreaming Books (De drømmende bøkers by).

Rumo ble bare mer og mer spennende - her er det virkelig snakk om ondskap og ekle ting, altså! Alt krydret med sprø innslag, som den tvers igjennom gale kongen Gornab som baker snakkvendt: - Yes isn't it? Solabutely llibriant! Tocktick is fowerpul! He's invrulenable! He's a bron worriar! (s. 466), Rumos irriterende sverd som er delt i to (sjelen til et troll og sjelen til en pirat...), eika Yggdra Syl som snakker gjennom ekorn og små søte høner.

Litt kort om handlinga: Rumo er en wolperting (en hund som går på to)som leter etter Sølvtråden som han ser inni seg, slik alle ekte wolpertinger gjør. Byen han kommmer til heter (surprise!) Wolperting. Der får Rumo seg en fadder, begynner på skolen og finner ut at Sølvtråden er ei tøff wolperting-jente, Rala. Dessverre er det vanskelig å gjøre inntrykk på henne.
En dag Rumo kommer tilbake fra en farlig skog med en pynteeske han har lagd til Rala er byen helt forlatt, og den digre, mystiske kuppelen som stod midt i Wolperting har sunket ned i jorda. Rumo må finne ut hva som har skjedd med de andre. Han må ned i Netherworld...uæææææhhhh!

The City of Dreaming Books ble jeg skuffa over. Den var tung å komme igjennom. Framdriften ble bremset av masse litterære referanser og språklige krumspring. Men veldig interessant idé: en livlig bokby som gjemmer svære katakomber og tunneler der de fryktelige bokjegerne herjer. Hovedpersonen Optimus reiser dit for å finne forfatteren til et helt perfekt manuskript han har fått av onkelen sin. Men dette er en farlig ting å vise fram...

Her er det også moerske sprøheter og den spesielle spenningen. Kjøttetende bøker, levende skygger, mystiske papirspor, småskapninger som er eksperter på hver sin forfatter og har overtatt navnet hans/hennes... vet du forresten hvem Aleisha Wimpersleake er? Jo, du vet, han som skrev "Shall I compare Thee to a summer's day?"

Men, som sagt, litt for mye av det gode.

Hvis du ikke har anledning til å lese disse to bøkene (som dessverre ikke er oversatt til norsk! Hallo, noen?), kan du jo se denne videoen som også er lagd av Walter Moers.

Ingen kommentarer: