onsdag 18. juni 2008

Masse forskjellig

Har lest masse siden sist! Ei lita liste:

Vampyrnatten av Ingunn Aamodt, grøsser i serien Marg og bein. Her skjer det skumle ting på en skole under ei lesevake. Klassen får besøk av en forfatter, men han viser seg å ikke være en forfatter. Er denne boka spennende? Jeg syns iallfall det.

Men den slår ikke Kat av Steen Langstrup (dansk, kjøpt på antikvariat). Her er det virkelig snakk om grøss! Katter er ålreite dyr. Vel. Ikke i denne boka. En demon har nemlig funnet ut at kattekroppen er grei å bevege seg i. Og når den er på tokt og river folk i filler for å spise hjertet deres høres det "passende" rockesanger på radioer som plutselig slår seg på. Hovedpersonen Maria opplever at katten spesielt er ute etter henne. Det første møtet deres er litt ... vel, uvanlig. Hun sykler på katten og havner med det avrevne hodet dens i fanget sitt! Men er den død? NEI.

Noen blir sinnssykt forelsket. Det skjer med Katrin i den nydelige boka av Katarina von Bredow. Problemet er at objektet for forelskelsen er gutten Adam, som bestevenninna Frida egentlig har sett seg ut. De to jentene har lagt en plan om hvordan de skal bli sammen med hver sin gutt, men det faller ikke helt ut som det skal. Her er det STERKE FØLELSER! Har ikke lest ei så god bok på lenge.

Syndfloden av Marianne Fredriksson er nok like god. Fredriksson er opptatt av bibelske fortellinger/myter og dikter rundt enkeltpersoner - Eva, Kain, Maria Magdalena - og her: Noa og familien, som plutselig må planlegge bygginga av en diger båt. Samtidig har de sine utfordringer seg imellom. Men alle samarbeider, alle har en funksjon! Det er en fin tanke. I tillegg litt spenning; en hevnlysten skygge lurer i bakgrunnen, og vi finner etter hvert ut hvem han er. - Veldig bra personskildringer. I tillegg blir det stilt spørsmål om hvem gud er. Er han god? Ond? Eller bare uforståelig? Da passet det godt at jeg fant Gode gud? av Rosemarie Køhn i dag. Gleder meg til å starte på den.

Videre i troens verden: Theos reise av Catherine Clement. Minner veldig om Sofies verden - bare bytt ut filosofi med religion. Rammefortellingen går som følger: Theo har alltid vært sykelig. Tilstanden hans forverrer seg når han er 14 år, og merkelig nok sender foreldrene hans ham ut på en reise for å gjøre ham bedre. Den rike og freshe tanta hans, Marthe, er reiseleder. På veien fra by til by får Theo gåter som han skal løse. Og han møter mennesker med ulik tro og kultur: jøder, muslimer og kristne, hinduer, japanske tedrikkere og mange flere. Veldig interessant og godt skrevet. Eneste aberet er at alderen til hovedpersonen passer lite til måten han oppfører seg på. Hvor mange tenåringsgutter hopper opp og ned og danser i tide og utide?:)

I Mørket bak Gemini leste jeg om den mørke baksiden av religionen. Aron, en kristen ungdomsleder, lider under de kristne forventningene om seksuell avholdenhet, så til de grader. Det må bare slippe ut. Heldigvis - eller dessverre - fins det veldig unge jenter tilgjengelig. Hovedpersonen i boka var en av dem, og hun ser tilbake på tiden med Aron. Søsteren forsvant den gangen. Hva skjedde?

Til slutt to søte barnebøker: Anton og spøkelsene av Katarina Ros og Tante Gummiguttas nye hus av Carsten Strøm. Begge passer godt til høytlesning for barn på en 5-9-år. Rosa og grønne spøkelser og tvillinger i et sukkertøyhus - her får fantasien fritt spillerom. Tante Gummigutta-verdenen kan minne litt om Egners Kardemomme By: små, søte fortellinger med noen forviklinger som må klares opp i, røvere, prinsesser og to ekte hekser (en ond og en god). Det er vanskelig å lese boka med barneblikk - jeg skjønner fort hvem som har stjålet krona og surret huset inn i seige tråder (det skjønner vel smarte barn også?) - men jeg koser meg likevel. Det er ikke løsningen på mysteriet som er det viktigste, men veien dit:)

Okei, er det nok nå?
For denne gang.

Ingen kommentarer: