lørdag 16. mai 2015

Baksjå og framsjå: april

Det fine sitatet har fått selskap av franske gjess, kjøpt i byen Sarlat.
April var måneden for to turer: påskeferie, og Frankrike-tur med vokalgruppa Brelett. Inspirerende! Rart å komme tilbake til et i Norge i nesten-vinter fra bassengbading og padling på Dordogne i strålende solskinn. Men nå kommer det seg. Og uansett vær går det an å kose seg med ei bok! Her var oppsummeringa for mars, nå noen ord om bok-april. 

Hva blogget jeg om?


Det ble en mildt sagt avslappet bloggmåned; jeg blogget jeg om ungdomsboka Dager med blå himmel og ellers et tips om en interessant organisasjon

Hva leste jeg? 


I alt leste jeg 17 bøker; det vil si at jeg ved utgangen av april hadde lest 69 bøker siden nyttår. Her kommer noen ord om et utvalg: 

Italienske netter av Katherine Webb. Ganske mørk, men lettbeint roman fra et historisk Italia med mye sosial uro, og en engelsk besøkende som med vekslende hell blander seg inn i dette. Mener å huske at jeg ble positivt overrasket over det politiske aspektet i ei følegodt-bok, det gav boka ekstra dybde. Har ellers ikke så mye å si.
Kaffe med musikk av Karin Brunk Holmqvist. Lest for å ha noe å bokprate om for en gruppe voksne (unntaket blant alle barnebokpratene i jobben!). Forfatteren av den mer kjente Potensgiverne forteller her om ei gruppe godt voksne damer fra ei lita svensk bygd som reiser på busstur til julemarkedet i Tyskland, og opplever mye nytt og - for iallfall et par av dem - litt skummelt. Fascinerende å lese om personer som blir tvunget ut av det vante livet på den måten og kommer seg fint igjennom det, med en ny selvtillit! Og mennene som steller hjemme mens damene er på tur, er jo søte. (Er ikke 30 minutter ok koketid for egg, da?)


Cappelen, 1996
Vampyren Lestat av Anne Rice.

"Fortell meg den egyptiske historien en gang til, mor..."
"Du har årevis på deg til å lese de historiene selv, Lestat."
Hun reiste seg og bøyde seg for å gi meg et kyss, og jeg ante den kulden og langsomheten som alltid fylte henne når daggryet nærmet seg. "Selv har jeg gjort meg ferdig med bøker. Jeg leste dem så lenge det ikke var noe annet jeg kunne foreta meg." Hun tok begge hendene mine. "Si at vi kommer til å være på vei i morgen. At vi ikke kommer til å se Paris' festningsvoller igjen før vi har vært på den andre siden av jorden." 
"Det skal bli slik du ønsker," sa jeg.

Ja, denne hadde jeg lenge tenkt å lage et eget innlegg om. Og lese bok nummer 1, En vampyrs bekjennelser, for å finne ut hva vampyren Lestat egentlig ble beskyldt for. I boka jeg leste kommer han iallfall til orde med sin versjon. Sitt liv, det dødelige og det udødelige, gjennom flere århundrer og fram til livet som rockestjerne i USA på 80-tallet. Og ikke bare er det skrekkelementer, historiske miljøskildringer, vampyrmytologi og utlegninger av Den store kjærligheten her - Rice bedriver også generell filosofi, med spørsmål som hva et menneske egentlig er, og om vi er gode eller onde. Hvor kommer ondskapen egentlig fra? Hvis man er et udyr (som vampyrene er), skal en gjemme seg i mørket og dyrke det onde, eller gli inn i menneskemengden og nyte de overnaturlig mange årene til fulle? En moderne vampyrklassiker (med et tilhørende høytidelig, klassisk språk) som, vil jeg si, har det meste.


Et helt halvt år av Jojo Moyes. Jeg leser veldig sjeldent bøker som "alle" leser. Men denne gangen fikk jeg lyst til det, og lastet ned Moyes' bok på mobilen før Frankriketuren. Konsept: ung dame (Lou) med dårlige jobbutsikter blir assistent for en bitter ung mann (Will) i rullestol, og de blir etter hvert venner på tross av helt ulik bakgrunn og interesser. Romantikken blomstrer også, selvfølgelig, selv om Lou har en kjæreste fra før. Denne kjæresten er - skal jeg si selvfølgelig? - ikke veldig oppmerksom overfor hovedpersonen, og hun får ikke være seg selv i forholdet. Men med Will er det noe annet, ja!
Dette høres klisjéaktig ut, og trekant-innslaget er jo det, men likevel - jeg syns boka sier noe viktig. Om hvordan vi mennesker så ofte speiler oss selv i andre, og tror at den andres behov er som våre. Det skaper forvirring og til dels fortvilelse. For hva kan Lou gjøre når Will, som før ulykken som lammet ham levde et uforskammet aktivt liv, er fast bestemt på bare å leve et halvt år til?




Blodspor i Klondike av Johan B. Mjønes. Virkelig fengende og intens thriller for ungdom! (Eller som Marius skriver på Uprisen: denne boka var ekstremt spennende, og etter min menig, uten feil.) Hovedpersonen Leif er på hundeløp i Alaska og kommer ut for en forferdelig storm hvor bare han og en av hundene overlever. Han blir reddet av en "utflytterstamme" av inuittisk og indiansk avstamning, og finner ut at en av hans egne hundeløpsponsorer har begått en forferdelig forbrytelse mot disse. Og når organisasjonen får snusen i at Leif har møtt dem, er han i livsfare... Denne boka var det en nytelse å lese. Jeg følte at jeg var der sammen med Leif. Anbefales.

Kapabel, 2014




Levende vegg av Thor Soltvedt. Ganske lettlest ungdomsbok, uten å ha merkelappen "lettlest" på seg. Hovedtemaet er fotball, og som tittelen sier er hovedpersonen Kåre en ganske så flink målvakt. Han kommer tilbake til en norsk by etter noen år utenlands, og blir fort den spennende, nye gutten. I tillegg til fotball blir han med på skoleteater, og her blir det etter hvert en konflikt. Og to mulige forelskelser - i en gutt og ei jente. Jeg ble imponert over den indre styrken og integriteten til Kåre, som virkelig blir satt på prøve mot slutten av boka.(Og litt skuffa over representanten for kvinnekjønnet!)
Bloomsbury, 2009

Fantastic Beasts and where to find them av Newt Scamander og Quidditch through the Ages av Kennilworthy Whisp. Endelig lest, etter flere år med Harry Potter-seriebøker og ikke minst filmer! Søte bøker, fulle av magi selvfølgelig, Rowlings sedvanlige humor, og litt seriøs snert også, såvidt jeg kan huske.










Hva kunne blitt "best i 2015"?

Jeg ville stemt på Vampyren Lestat, beste klassiker eller mest magisk, og Blodspor i Klondike, som mest spennende ungdomsroman.

Hva skjer i mai?


Nå er vi langt ute i måneden allerede, så mye vil bli skrevet i neste oppsummeringsinnlegg. Men leselysten er på plass, og jeg har lest bøker for flere aldersgrupper og i ulike genre. Jeg finner ut at jeg er ganske lei av fantasy, eller iallfall forsøk på "framtidsfantasy". (Er interessen helt borte?) Ellers er det meste jeg har lest bra. Jeg koser meg blant annet med den tidsriktige humorboka Hærlighet varer lengst (tilgjengelig på nett), med gullkorn fra konfirmanter.

I tillegg kan jeg jo si at jeg, inspirert av Julies bokbabbel, har gått til innkjøp av et spennende dataspill som jeg gleder meg å komme hjem til. Et mysterium som skal løses i et stort, ærverdig og tomt hus... Det er en fortelling på linje med bøkene jeg leser, men jeg går aktivt inn og finner ut ting. Det er spennende.

Så ønsker jeg alle en god 17. mai i morgen! Uansett hvem du er og hva slags forhold du har til "barnas festdag":)

Så kan det være kjekt å huske at du ikke skal bære din nestes esel.

Ingen kommentarer: