tirsdag 10. mars 2015

Baksjå og framsjå: februar

Opplegg til bokvideo! Eksklusivt for bloggens lesere.

Vi er inne i vår første vårmåned, liksom! (Jo! Sol og vind er godt!) Den offisielt siste vintermåneden skal oppsummeres. Her kan du lese oppsummeringa for januar.

Jeg blogga i februar om samiske ungdomsbøker, bokvideoen for 2014, en bok om jødeforfølgelser, lesemaraton til inntekt for Barnekreftforeningen, privat slektsforskning og en spennende huldrehistorie.

I måneden som gikk leste jeg 16 bøker. Disse hadde jeg ikke blogget om:

  • The Lover's Dictionary av David Levithan. Veldig fin, men også vemodig kjærlighetshistorie, skrevet som en ordbok med ett oppslag per side og sannsynligvis (dette fant jeg ikke helt ut av!) fra begges synsvinkel i kjærlighetsforholdet, vekslende. En liten smakebit får du her, fra side 64: 
corrode, v. 

I spent all this time building a relationship. Then one night I left the window open, and it started to rust.  


  • Et godt menneske av Nick Hornby. Ja, hva er det å være god? Hva er det som er "godt" i et menneske? Og hva skjer når en ufordragelig, sytende og egoistisk mann, "Den sinteste mannen i Holloway", plutselig blir til en blid og uegenkjærlig engel etter en healingseanse? Til de grader at han arrangerer "losji for hjemløse"-prosjekt i nabolaget? Kona blir iallfall veldig skeptisk. Og det er hun som forteller i denne litt tragikomiske romanen. Særlig en scene fra et besøk hos et vennepar sitter igjen hos meg. Når negativitet og sladder er sosial smøring, blir en da usosial av å være bunnløst snill og hensynsfull? Og er det i så fall bra eller ikke?
Samlaget, 2010
  • I krig og kjærleik av Ragnhild Kolden. Første bok i en romantrilogi fra krigen. Jeg ble såpass interessert i Dagny Viks skjebne at jeg nå har lånt bok nummer to, om lillesøster. Men det er ikke bare Dagny, tjenestejenta som flykter fra overgriperen på gården og inn i det ukjente, vi møter. Først er det den mannlige fangen, Bjørn, fengslet etter krigen. Han tenker på hendelsene som førte fram til fengslingen. På henne som han tenker på som Lillian. Han er nazist. Eller? Ond. Eller? Leseren får lett sympati for både ham og Dagny, for hva kunne de egentlig gjøre, når frykten og hatet ble for stort? Fortellingen og mysteriene som avdekkes litt etter litt, er veldig spennende. Anbefales. 
  • Ikke en sånn jente: en ung kvinne forteller deg hva hun har "lært" av Lena Dunham. Ja, det er den Lena, regissøren av og skuespilleren "Hannah" i TV-serien Girls! Jeg fant boka i utstillingshylla på Sølvberget og gledet meg til ei lett bok til togturen hjem. Boka var også lett å lese, kapitlene er essays med snert og humor, men også (iallfall av og til) med viktige innsikter og dypt alvorlige tema som selvstendighet og (vaklende) selvfølelse. Jeg kom til å tenke på Caitlin Moran.
  • Life Swap av Jane Green. Følegodt-bok om to damer som bytter liv, bare for ei tid og bare for å prøve noe nytt - og byttet skal dokumenteres i et blad. Den ene hovedpersonen er amerikansk, med familie, har giftet seg oppover og bruker fritiden på å holde imaget oppe og damene i nabolaget imponerte. Den andre engelsk singel karrierekvinne med et uforpliktende elskerforhold, men med en hemmelig rosa drøm. Interessant konsept.
  • En gave fra Bob av James Bowen (ebok på mobil, lånt via Ebib). Bok tre (fire?) om gatekatten Bob, med juletema. Koselig, tankevekkende og mellommenneskelig, rask å komme igjennom. Er selv glad i katter, så skjønner betydningen han har fått i James' liv!
  • Presten og ateisten av Didrik Søderlind og Stian Kilde Aarebrot. Denne boka har jeg nettopp skrevet om på Slik som eg var-bloggen. Eksemplaret jeg har lånt er fullt av gule postit-lapper, så jeg kunne sannsynligvis skrevet enda mer. Ellers kan du lese bloggen tenk(t)oms betraktninger her.
Gyldendal, 2014

  • Født feminist av Marta Breen. Denne må jeg bruke litt mer tid på å planlegge innlegg om, men foreløpig kan du lese Side 2-intervju her, komplett med nettrollkommentarer under og undertøysmodeller over (for øyeblikket)!
  • Karbondagboka 2017 av Saci Lloyd. Bok nummer to i en miljødystopi-serie fra England. Utgangspunktet for handlinga er at varmen stiger over hele jorda, vannreservene synker og det blir uroligheter og nød mange steder i verden. Også i England, hvor Laura bor. Laura lengter etter å leve som en vanlig tenåring, men det sosiale engasjementet hennes blir satt på prøve, og en konsertturné på det europeiske fastlandet blir plutselig til noe mye mer og skumlere. Veldig bra!
Var det noe her som kan bli Best i 2015?
Kanskje Karbondagboka, som ungdomsbok. Presten og ateisten og Født feminist kommer høyt opp i faktasjangeren. Ellers skulle jeg gjerne hatt både Hornby, Levithan og Kolden med i hver sin kategori! Det var altså en god lesemåned.

Hva skjer i mars?
  • jeg har begynt å lese på fagboka Religionspsykologi og skriver notater fra den (se den andre bloggen). Jeg vil ikke gå igjennom boka fra første til siste side, men se hva jeg kan trekke ut derfra av interessante ting. 
  • jeg er nettopp ferdig med krimboka Når gjøken galer (Robert Galbraith alias J.K. Rowling) og tipper det kommer noen ord om den. Litt skuffende var den nok, whodunnit-bøker må være veldig gode for at jeg skal bli engasjert - har jeg blitt for avhengig av thrillereffekter?
  • jeg har fortsatt på dystopiserien Dustlands, etter at en låner skrøt sånn av serien og sa at jeg måtte lese bok 2 og 3 også... Har også lånt meg noen nye barnebøker som står i hylla.
God lesemåned!



2 kommentarer:

Ellikken sa...

Glad du likte A Lover's Dictionary! (Begges stemmer høres)

Synne sa...

Takk for den oppklaringa, Elliken!