tirsdag 9. mars 2010

Helt gresk



To bøker med greske innslag:


Lyntyven av Rick Riordan. Den har jeg nevnt også her. Spenningsbok, første i serie om den uheldige, men tapre Percy Jackson som en dag oppdager at han er gudesønn, nærmere bestemt (spoiler spoiler spoiler!) den greske havguden Poseidons sønn. Dette gjør at han kan bruke vann som våpen. En fordel når han blir utvalgt til å finne Zevs lyn, som noen har tatt. Percy havner på en trollmannsskole, eller en treningsleir om du vil, der barna til de forskjellige greske gudene bor i hver sine hytter. I tillegg møter han andre figurer fra gresk mytologi; bestevennen viser seg å være en satyr og læreren en kentaur.

Gudene og figurene er mer eller mindre menneskelige; noen beveger seg blant menneskene (som krigsguden/motorsykkelbøllen Ares), andre (som Zevs og Hades) holder seg i sine respektive guderiker.  
Veldig fascinerende, faktisk! Følte underveis at blandingen mellom mytologi og realisme ble litt unaturlig (for eksempel videooverføring via vannslanger), men spennende er det.

Magikeren av John Fowles. Dette er en "realistisk" roman, men med et mystisk skjær. Løgn og sannhet er viktige tema i tillegg til moral og egoisme. I begynnelsen var det veldig spennende å gjette på hva som var løgn og sannhet, men etter hvert ble det så mange lag av løgn at jeg ble sliten, forvirret og frustrert. Kanskje det er meningen?

Hovedpersonen er en ung engelskmann som reiser til en gresk øy for å jobbe på en kostskole. Han møter en gammel mann som forteller historier og som har en gjeng med skuespillere rundt seg. Skuespillere som avslører hemmeligheter for hovedpersonen som slett ikke er sanne, og som framfører tablåer med elementer fra gresk mytologi.

Ikke bare alle lagene av løgn gjorde meg frustrert, men også referansene til mytologi og litteratur (helst Shakespeare; blant annet Hamlet), viktige poeng som sjelden ble forklart. I tillegg kom det latinske uttrykk og setninger som sannsynligvis er viktige for helheten, men som ikke blir oversatt. Du bør være godt bevandret i de klassiske kunster for å få fullt utbytte av boka.
Likevel veldig spennende og på sitt skumleste ganske så skummel.

2 kommentarer:

Emilie/Schibsted forlag. sa...

Hei,
Spennende å lese din omtale av Lyntyven. Jeg har lagt ut en link til den på våre offisielle norske fansider for Percy Jackson-bøkene på Facebook, og er spent å se hva du skriver om bok 3.

Har du forresten lest den nye serien til Rick Riordan, Kane-krøniken?

Synne sa...

Hei! Nei, den nye serien har jeg ikke lest enda. Når jeg ser på omtalen får jeg assosiasjoner til to serier: The Secrets of the Immortal Nicholas Flamel og Lampeåndens barn. Det er nok av muligheter for action og mysterier med en sånn tematikk!